Artsen maken ruzie in kliniek: operaties uitgesteld

Print
Artsen maken ruzie in kliniek: operaties uitgesteld

Afbeelding: Harry Heuts

In de Reinaertkliniek in Maastricht worden al twee weken geen operaties meer verricht. Dat is het gevolg van een al langer slepende ruzie tussen de directie en de artsen. Een van hen, de chirurg Eus Uludag, is recent door de kliniek op non-actief gezet.

De privékliniek ligt sinds vorig jaar zomer onder de loep van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Deze constateerde in juli een groot aantal tekortkomingen, waaronder operaties van te jonge kinderen en de implantatie van borstprotheses in een daartoe ongeschikte OK. Tegen de regels in droegen medewerkers sieraden en lange mouwen.

De kliniek kreeg drie maanden om de situatie te verbeteren. Op 6 oktober bleek dit nog niet geheel gelukt. De sterilisatie van instrumenten en reanimatiescholing bleven een probleem. Nadat er in december nog altijd hiaten bleken, legde de inspectie een last onder dwangsom van 1.000 euro per week op.

Onveilig
Op 2 februari stuurden de Reinaert-artsen directeur Sjaak Haakman een email waarin ze aankondigden per direct niet meer te willen opereren. De twee OK’s - waarin sinds mei gewoon was doorgewerkt - zouden onveilig zijn. Het is beter te wachten op het eindoordeel van de inspectie, schrijven ze. Haakman bestrijdt dat de OK’s niet veilig zijn. Volgens hem zijn juist woensdag alle punten met de Inspectie afgekaart. De inspectie kan dat nog niet bevestigen.

In werkelijkheid draait het conflict om geld, aldus de directeur. Een geschil met de artsen en hun collectief, het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB). De ruzie spitst zich, volgens Haakman, toe op teruggave van honorarium. In de Reinaertkliniek zijn sinds 2012 meer operaties verricht dan met de verzekeraars afgesproken. Die ingrepen komen voor eigen rekening, de artsen kregen ze al wel betaald. Haakman wil als nieuwe directeur deze kosten terugvorderen. Het gaat om 100.000 euro.

Gewaarschuwd
De email met het besluit het werk in de OK’s te staken, zou zijn georkestreerd door Uludag, voorzitter van het MSB. Juist zij, claimt Haakman, hield zich, hoewel gewaarschuwd, niet aan de protocollen. De chirurg is in december wegens ‘ernstig disfunctioneren’ de toegang tot de kliniek ontzegd. Met vijf andere artsen spreekt de directie over een nieuw contract, nu buiten het MSB om.

In een reactie zegt Uludag dat haar op-non-actiefstelling "op oneigenlijke gronden stoelt”. Ze heeft een advocaat in de arm genomen die een zaak tegen Haakman voorbereidt. "Het heeft helemaal niets te maken met de kwaliteit van zorg die ik daar leverde.”

Ruzie om geld
Volgens de chirurg gaat de ruzie, wat haar betreft, ook niet om geld. "Het gaat vooral de heer Haakman om geld. En macht. Ons MSB is hem een doorn in het oog, dat ontneemt hem de macht die hij wil hebben. Haakman speelt ons de Zwarte Piet toe voor dingen die hij zelf niet op orde heeft, of krijgt. Artsen worden niet serieus genomen. Al langer geven we aan hoe het anders moet, maar hij luistert niet. Legt zaken op. Dat hij de ruzie nu via de media uitvecht, bewijst voor mij dat hij geen middel onbenut laat. Ik wil niet dat de kliniek en mensen die er werken verder worden beschadigd.”

Overigens lijken de gevolgen van al die ruzie voor de patiënt mee te vallen. Er zijn sinds vorige week acht al geplande operaties afgezegd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee