Veertien partijen strijden om gunst Maastrichtse kiezer

© iStock

Over minder dan vijf weken zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. In Maastricht doen 14 partijen mee in de strijd om de 39 raadszetels, 2 meer dan in 2014. De lijsten bevatten weinig verrassingen.

John Hoofs

Van de veertien politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Maastricht, doen er vier voor het eerst mee op lokaal niveau: M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch), 50Plus Sociaal Actieve Burgerpartij en de PVV. De andere tien zijn momenteel vertegenwoordigd in de raad.

Flinke steunDe twee landelijke nieuwkomers op gemeentelijk niveau - 50Plus en PVV - kregen bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017 flinke steun in Maastricht. De partij van Geert Wilders hengelde destijds met 12.477 stemmen (18,28 procent) zelfs de meeste van alle deelnemende partijen binnen. 50Plus wist toen 2800 Maastrichtenaren voor zich te winnen, 4,1 procent van de uitgebrachte stemmen.

Thema’sLandelijke verkiezingen zijn lastig te vergelijken met lokale, vooral vanwege het grote verschil in opkomst en lokale thema’s. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden daagde 46,86 procent van de stemgerechtigde ­Maastrichtenaren op. Bij de ­Kamerverkiezingen van vorig jaar lag het opkomstpercentage op bijna 77 procent. De 14 partijen die een plek op het kiesformulier krijgen, hebben zo’n 250 kandidaten op hun lijsten gezet. Het gros in de rol van lijstduwer en lijstondersteuner. Daar horen lokale prominenten bij, zoals oud-wethouder Jacques Costongs, ondernemer Benoit Wesly en zanger Frans Theunisz.

KieswijzerDe Maastrichtse kiezer krijgt bij het selecteren van de partij die het best past bij zijn of haar opvattingen hulp van een lokale kieswijzer. De beantwoording van 29 vragen over plaatselijke thema’s leidt de invuller naar de partij die de meeste overeenkomst heeft met de ingevulde antwoorden.

De onderwerpen die ter sprake komen zijn heel divers en vaak actueel. Een greep: straatquotum studentenkamers, vrachtvluchten Maastricht Aachen Airport, gratis ­stallen van fietsen door studenten bij het station, investeringen in het MECC, zonnepanelen, de voorgenomen tramverbinding Hasselt-Maastricht, gratis openbaar vervoer voor ouderen met een laag inkomen, afvalinzameling, wel of geen opvang voor uitgeprocedeerden en illegalen, verbieden van terrasverwarming, bereikbaarheid van het centrum met de auto en gemeentegeld voor gymles op scholen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee