Er wordt weer gelachen bij Fortuna Sittard

Print
Er wordt weer gelachen bij Fortuna Sittard

Hofland (L) en Braga op de training. Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Kevin Hofland is terug in Sittard, bij de club waar hij groot werd. Als assistent van Claudio Braga -die de op non-actief gestelde Sunday Oliseh vervangt- stond hij donderdag op het trainingsveld.

De poort naar de kunstgrasvelden van VV Sanderbout, slechts door het spoor gescheiden van het stadion, zwiept open. Als alle spelers gepasseerd zijn, verschijnen Claudio Braga en Kevin Hofland. De nieuwe coach en zijn assistent: de machinisten die het ontspoorde Fortuna weer op de rails moeten krijgen.

Ambitie
Hofland - de door de Sittardse club opgeleide zevenvoudig international - kreeg van zijn werkgever PSV toestemming in te stappen bij Fortuna. ’s Ochtends nam hij afscheid van zijn Onder 16-team in Eindhoven, ’s middags voegde hij zich bij het eerste team van de nummer drie in de eerste divisie. "Ik laat na vier jaar PSV een fijne groep met veel kwaliteit in de steek voor mijn eigen ambitie", verklaart Hofland, die op termijn eindverantwoordelijke wil zijn in Sittard, maar momenteel nog niet het juiste diploma op zak heeft.

Razendsnel
Zijn eerste taken: veldjes uitzetten voor de rondo’s en hier en daar een babbeltje maken met een speler. Want de eerste kennismaking was nog geen twee uur eerder. "Het is allemaal razendsnel gegaan. Woensdag hoorde ik van het op non-actief zetten van Oliseh en in de avond kreeg ik een telefoontje. Ik overlegde even met mijn vrouw en heb toen toegezegd."

Ontdooid
De weg naar Sittard reed Hofland bij wijze van spreken met de ogen dicht. Zijn zoontje Milan speelt in de Fortuna-jeugd, onlangs onthulde hij voor het supportershome met Mark van Bommel het standbeeld van Fernando Ricksen en dit seizoen bezocht hij vrijwel alle thuiswedstrijden van de Sittardenaren. Nu is hij hun coach. Met de komst van hem en Braga lijkt de omgeving van het stadion ontdooid. Er mag weer adem worden gehaald, de lucht is opengebroken. Dat is het gevoel dat heerst op het amateurcomplex waar Fortuna het gros van de trainingen afwerkt.

Door het vuur
Alleen de laatste weken niet, toen werd amper nog getraind. Tijdens de laatste training onder Oliseh afgelopen dinsdag, die extreem kort duurde, werd geen bal aangeraakt. Nu is het plezier terug. Spelers lachen breeduit, zelfs wanneer ze na een verloren potje moeten opdrukken. Kilometervreter Jorrit Smeets proeft meer beleving. En dat is volgens hem nodig ook. "We zitten in een mindere fase. Dan zit er maar één ding op: voor elkaar door het vuur gaan."

Veel gebeurd
Verschillende spelers knikken veelbetekenend als hen wordt gevraagd of ze opgelucht zijn nu Oliseh, die ook tegen zijn spelers flink tekeer kon gaan en geen enkele tegenspraak duldde - is vertrokken. Hofland snapt het. "Hier is veel gebeurd. Eerst in positieve zin. Oliseh boekte geweldige resultaten en trok met het voetbal dat hij zijn ploeg liet spelen veel publiek. Alleen: het werd een domper. Wij willen weer mensen binden met leuk, maar realistisch voetbal. Want uiteindelijk tellen de punten. Met de play-offs in de tas kunnen we hoe dan ook uitkijken naar mooie wedstrijden."

Gelijke hoogte
Op papier is Hofland assistent van Braga, maar in de praktijk staan de twee op gelijke hoogte. Gino Facenna en Alexander Voigt, de assistenten onder Oliseh, zijn nog in dienst van Fortuna, maar kregen van de club tot en met maandag vrijaf. Ze kunnen ‘bijkomen’ van een hectische week waarin hun boss, met wie ze een sterke band hadden, op een zijspoor werd gezet. 

Braga hoefde niet na te denken toen hem werd gevraagd in te springen. "Als professional moet je klaarstaan wanneer de club je nodig heeft. Zoals je ook op de hoogte moet zijn van de situatie bij zowel de allerjongsten als bij het eerste elftal. Daarom weet ik dat deze jonge groep een leuk niveau heeft, maar dat er ook rek en ontwikkeling in zit. Denk aan persoonlijkheid en winnaarsmentaliteit. Maar bovenal is nu rust nodig."