Minister: Dit voorjaar besluit over vuurwerkverbod

© David Dunnaway

Nog dit voorjaar komt er duidelijkheid over een mogelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag gezegd bij aanvang van de wekelijkse ministerraad.

ANP

"Er moet zeker een aantal dingen veranderen'', aldus Grapperhaus, die niet alleen kijkt naar maatregelen op vuurwerkgebied maar ook met een voorstel komt dat het lastigvallen van hulpverleners zwaarder bestraft. "Daar willen we echt één goed pakket van maken.''Besluit op korte termijnDe vier grote steden drongen er vandaag in een brief van burgemeester Pauline Krikke van Den Haag op aan dat het kabinet 'op korte termijn' een besluit neemt. "De burgemeesters zijn van mening, dat de tijdgeest inmiddels rijp lijkt om een verbod voor deze types consumenten vuurwerk serieus te overwegen'', is te lezen in de brief.De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft eerder geadviseerd vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden, om letsel te voorkomen. Burgemeesters hebben zich hierbij aangesloten.AngstEr is de laatste jaren steeds meer discussie over de Nederlandse vuurwerktraditie en dat blijkt niet voor niets zo te zijn. In een recent onderzoek door I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur onder 3.339 Nederlanders kwam naar voren dat maar liefst 57 procent van hen bang is voor vuurwerk dat dichtbij wordt afgestoken. En 39 procent gaf aan zelfs niet goed de straat op te durven vanwege het geknal.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee