Kans op claim bij openbaar maken dossier Palmen

© ANP

Het volledig openbaar maken van het dossier rond de omstreden wethouder Jo Palmen kan de belangen van de gemeente Brunssum schaden. In dat geval kan Palmen een extra argument hebben om schade te claimen.

Geertjan Claessens

Dat blijkt uit onderzoek van de gemeentelijke rekenkamercommissie. Die wil niet zeggen of ze voor openbaar maken is, omdat het deels om geheime stukken gaat. Ze dat oordeel alleen vertrouwelijk met de gemeenteraad, die uiteindelijk moet beslissen over openbaarmaking.

OnderzoekDe commissie heeft het bijna 1200 pagina’s tellende dossier Palmen de afgelopen maanden onderzocht. Het dossier bevat de stukken over het conflict tussen Palen en de gemeente. Dat geschil ontstond in 1976. Het draait om het eigendom van twee percelen van in totaal 161 vierkante meter grond bij drie panden die Palmen kocht aan de Dorpsstraat, waar hij nog altijd woont. OpenbaarDe commissie laat zich niet uit over de vraag of het gehele dossier openbaar gemaakt moet worden. Veel stukken zijn al openbaar gemaakt, maar met name informatie over de onderhandelingen om tot een oplossing van het conflict tussen Palmen en de gemeente te komen zijn geheim.

DreigingPalmen heeft volgens ingewijden gedreigd met een claim van rond de 1,5 miljoen voor de (emotionele)schade door het lang slepende conflict. In de gemeenteraad maakte Palmen vorig jaar nog duidelijk dat hij niet uitsluit alsnog met een claim te komen nadat zijn periode als wethouder in maart afloopt. Uit de stukken blijkt opnieuw dat Palmen vanaf 2006 rechtmatig eigenaar is van het grootste deel van het betwiste percelen (135 vierkante meter). De gemeente betaalde eerder bijna vijf mille voor planschade en proceskosten aan Palmen. Voor een hogere planschadeclaim zag de Raad van State geen reden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee