In Beeld: Een herensport gespeeld door beesten

© Paul Childs

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Brendan van den Beuken

De speler links trapt de bal met volle kracht weg. Een van de tegenstanders probeert de bal te vangen en duikt er vol in. Maar de bal gaat te hoog. Gelukkig voor hem, je zult dat ding maar vol in je gezicht krijgen. Zijn tanden zijn wel beschermd door een soort beugel, een bitje. Het is wel duidelijk dat dit geen gewoon voetbal is. Dat zie je ook aan de bal, die is ovaal.

De foto is gemaakt in Engeland bij de rugbywedstrijd tussen de Wasps (in het wit) en de Harlequins (rood/blauw). Halverwege het seizoen staan de Wasps op de derde en de Harlequins op de negende plaats in de English Premiership. Dat is de ‘eredivisie’ van rugby in Engeland. Rugby is al heel oud. Het spel zou al vanaf de middeleeuwen in Frankrijk worden gespeeld onder de naam ‘soule’, vernoemd naar de plaats Soule in Baskenland. Maar een andere oorsprong zou bij de voornaamste colleges (scholen) in Engeland liggen. Het verhaal gaat dat in 1823 tijdens een voetbalwedstrijd in de plaats Rugby een zekere William Webb Ellis de bal in zijn armen nam en zo de tegenstanders passeerde om te scoren.

Elk college ontwikkelde daarna zijn eigen spelregels en dat veroorzaakte problemen als teams tegen elkaar moesten spelen. Op 8 december 1863 werden de definitieve regels opgeschreven in Cambridge en die gelden nog steeds. En waarom is de bal ovaal? Hij is dan makkelijker te dragen en moeilijker te schoppen. Wat opvalt in de foto is dat veel spelers hun knie of bovenbeen hebben ingetapet. Preventief of spelen ze met blessures? Dat rugbyspelers bikkels zijn, is wel duidelijk, het gaat er hard aan toe. In de jaren negentig wogen de spelers gemiddeld 93 kilo, nu is dat al 110 kilo! En toch is het aantal blessures van rugbyspelers gelijk aan dat van voetballers. Volgens de Engelse Rugby Football Union heeft dat te maken met het sportieve gedrag van spelers. De spelregels en omgangsvormen worden streng nageleefd. Zo mag bijvoorbeeld alleen de aanvoerder praten tegen de scheidsrechter. Uitschelden of commentaar geven is direct een rode kaart met uitsluiting van zes wedstrijden. De spelers respecteren elke beslissing van de scheidsrechter. Of zoals Winston Churchill zei: ‘Voetbal is een herensport gespeeld door beesten, terwijl rugby een beestensport is gespeeld door heren.’

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee