Maastricht krijgt een nieuwe aartsbisschop

© iStock

Het heeft geen enkele consequenties voor de verhoudingen in katholiek Limburg, maar Maastricht krijgt een nieuwe aartsbisschop.

Benti Banach

De 50-jarige Waldemar Stanislaw Sommertag mag zich titulair bisschop van de Servaasstad noemen. De eretitel is hem door paus Franciscus gegeven.

VirtueelEen titulair bisdom is een virtueel bisdom, een status die de paus verleent aan een gebied dat ooit een zelfstandig bisdom is geweest. Maastricht maakt tegenwoordig deel uit van het bisdom Roermond, maar van de vierde tot de achtste eeuw na Christus was het kerkgebied een zelfstandig bisdom. Daarna ging het over in het bisdom Luik. Sinds 1970 mag Maastricht zich titulair aartsbisdom Traiectum ad Mosam noemen.

NicaraguaSommertag is de vierde bisschop die de eretitel draagt. Zijn voorgangers waren Petrus Moors, Joannes Gijsen en een hulpbisschop van Ecuador. Sommertag was tot nu toe medewerker van de Vaticaanse ambassade in Nicaragua. Wie verwacht dat hij nu naar Maastricht verhuist, komt bedrogen uit. Hij blijft in Nicaragua, waar hij nuntius wordt. De Pool spreekt net als de overleden Poolse paus Johannes Paulus II zijn talen. Sommertag is naast het Pools ook het Italiaans, Duits, Russisch, Engels en Spaans machtig. Nu nog Mestreechs.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee