Maastricht krijgt glostel: kamperen in de stad

Foto ter illustratie.© iStock

Maastricht heeft een aantal bijzondere hotels. Daar komt er als het aan Rino Soeters, eigenaar van LBG Hotels, ligt nog een bij: The Green Elephant. Voor een jonge doelgroep.

John Hoofs

Niemand wil graag in een hokje gestopt worden en dus komen er steeds nieuwe hokjes. Ook op de hotelmarkt. Rino Soeters heeft bij de gemeente Maastricht een plan ingediend voor een glostel, een hostel naar het voorbeeld van glamping, luxueus kamperen dat de laatste jaren in zwang raakte. De naam is vast gedeponeerd, want het hotel (in Wyck) zal het eerste in zijn soort zijn in de Benelux.

De doelgroep is bijzonder: hoogopgeleide, welgestelde jongeren in de leeftijdsgroep 20 tot 35 jaar, erg bezig met gezondheid. Bezit vinden ze niet relevant, een hypotheek willen ze niet, ze reizen met het openbaar vervoer, zijn op zoek naar kennis en bijzondere ervaringen.

B- en C-steden 
Het zijn jongeren die met hun ouders al vroeg alle wereldsteden - soms meerdere keren - hebben gezien en nu op eigen houtje de zogenaamde B- en C-steden verkennen. Nog niet overspoeld door toeristen, maar wel de moeite waard, zoals Maastricht. Deze jongeren trekken van stad naar stad, wonen en werken er (met de laptop bedienen ze hun opdrachtgevers op afstand) en worden wel ‘stadsnomaden’ genoemd.

Ze wortelen niet op één plek, maar trekken rond, van land naar land, van stad naar stad, waar ze lang genoeg verblijven om het lokale leven te doorgronden. Het is een snel groeiende niche in de steeds diversere markt voor reisbestemmingen. Rino Soeters houdt er vele jaren de vinger aan de pols en opende de afgelopen jaren in Maastricht meerdere prijswinnende hotels voor telkens andere doelgroepen. Voor zijn nieuwste plan moest hij de gemeentelijke commissie voor hotelvestigingen overtuigen. Het beleid in de stad staat alleen nieuwe hotels toe, als ze iets bieden wat er nog niet is en een nieuwe doelgroep aanboren.

Stadslandbouw 
Soeters denkt aan die eis te voldoen. Hij wil vier herenhuizen, nu studentenpanden, in de Sint Maartenslaan koppelen aan een voormalig kantoorgebouw om de hoek in de Alexander Battalaan. In de beschikbare ruimte passen 170 bedden, verdeeld over kamers voor vier tot vijf personen. Ze komen te liggen rond een royale binnentuin, die als voorbeeld voor stadslandbouw moet gaan dienen.

In de geschakelde gebouwen komen ook toestellen om aan de conditie te werken. "Het hele gebouw komt in functie te staan van de gezondheid”, zegt Soeters. Met een vijf sterren badhuis, waar de gasten met de handdoek over de schouder vanuit hun kamer naartoe moeten. Mannen en vrouwen gescheiden. Super de luxe voorzieningen. "Kamperen in de stad”, vat Soeters samen.