Medtronic verhuist honderden banen naar Heerlen

© iStock

Medtronic hevelt de volledige distributie-activiteiten in Opglabbeek over naar Heerlen. Een opsteker voor de regio Parkstad. Maar in Belgisch-Limburg staan 400 banen op de tocht.

Frans Dreissen

Medisch technologiebedrijf Medtronic bundelt zijn distributieactiviteiten op businesspark Trilandis in Heerlen. De locatie in Opglabbeek gaat in het najaar dicht.

OnheilstijdingOndernemingsraad en personeel in de Belgische vestiging zijn vrijdag over de plannen geïnformeerd. Ruim 400 medewerkers dreigen hun baan te verliezen. Het gaat om 300 werknemers met een vast dienstverband en zo’n 100 flexwerkers. De onheilstijding kwam hard aan in België. Het personeel is na de bijeenkomst naar huis gestuurd.

Externe klantVolgens Vicky Rymen van vakbond ACV is de sluiting het gevolg van het vertrek van een externe klant. Die huurde zo’n 40 procent van de opslagruimte, maar koos er voor om de logistieke activiteiten in eigen beheer te gaan organiseren. "Met het vertrek van het Canadese Cardinal Health, kwam een groot deel van het magazijn in Opglabbeek leeg te staan."

Niet rendabelDe directie van Medtronic vindt de voortzetting van de activiteiten in een bijna half leeg distributiecentrum in Opglabbeek economisch niet rendabel. In 2016 en 2017 is eerder al een deel van de activiteiten in Opglabbeek en het Italiaanse Rolo overgenomen door Heerlen.

Medtronic is ruim 40 jaar actief in België. Het bedrijf heeft nog een verkoopkantoor in Jette met bijna 200 medewerkers.

HotspotGedeputeerde Twan Beurskens en wethouder Martin de Beer uit Heerlen juichen de komst van extra activiteiten toe. "Met Medtronic, Abbott, Acist, DocMorris, Arion en Boston Scientific ontpopt de regio Parkstad zich steeds meer als een medisch-logistieke hotspot van Europese importantie en als Poort voor Europa", aldus De Beer. "Voor de regio Heerlen is het een mooie opsteker, voor de Belgen sneu. Uiteraard zijn de mensen uit Vlaanderen hier van harte welkom", aldus Beurskens.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee