Vaals wil Landgraaf aftroeven met de langste trap

Het is een fascinerend idee. Vaals dat Landgraaf aftroeft met de langste trap in de openlucht. In elk geval moet er een verbinding komen met het Drielandenpunt.

Joos Philippens

Een jaar of vijf geleden werd er al over gefilosofeerd, maar de PvdA droomt nu verder: Vaals met de langste trap van Nederland.

MakkieHet record is nu in bezit van de Landgraafse Wilhelminaberg: via 508 treden bereik je een platform op 225 meter boven NAP. Dat lijkt een makkie voor Vaals, want het Drielandenpunt ligt honderd meter hoger. Maar hoe kom je aan meer treden?

Voor het Vaalser raadslid Jo Winkens is het plan een soort jongensdroom: "Er was vroeger een houten trap door het bos, van Bellevue langs het waterpompstation naar de Wilhelmina­toren. Die heb ik als kind duizend keer op en neer gelopen. Die trap willen we als eerste herstellen. De rest is verdere invulling."

RouteHet idee voor de langste trap is niet geheel nieuw. In 2013 noemde Staatsbosbeheer ze al in een onderzoek om het Drielandenpunt aantrekkelijker te maken.

Wethouder Rainer Kersten vertelt: "De gedachte was toen de trap bij het gemeentehuis te laten starten." Een logische route naar de houten trap bij de Wilhelminatoren kan dan zijn via de Bergstraat en Viergrenzenweg. Maar is daar wel voldoende plek? De gemeente overlegt momenteel met onder meer Staatsbosbeheer over een verbetering van het Drielandenpunt, zonder dat daar een ‘kermis’ ontstaat.

RegieWe nemen contact op met Staatsbosbeheer, maar worden teruggebeld door burgemeester Reg van Loo, die de regie rond dit thema stevig in eigen hand wil houden: "We zijn bezig met plannen, maar een trap is op dit moment niet aan de orde." Bij die Drielandenpuntplannen is ook de Maharishi Foundation betrokken, maar die kiest er eveneens voor om - ondanks herhaalde verzoeken - niet terug te bellen.

ToeristenOver één ding is iedereen het eens: Vaals profiteert onvoldoende van de toeristen op het Drielandenpunt, die er meestal rechtstreeks naartoe rijden via de randweg. Ze mijden Vaals zelf. En dan heb je als gemeente niet zo heel veel aan de 700.000 overnachtingen per jaar.

Anya Niewierra (VVV Zuid-Limburg) dringt aan op actie: "De middenstand in toeristenplaatsen doet het relatief goed. Een duurzame, innovatieve verbinding met het iconische Drielandenpunt zou voor Vaals een goede zaak zijn."

Meer volk naar hartje Vaals, is het devies. Niet voor niets zoekt de gemeente een publiekstrekker die zich wil vestigen in het huidige gemeentehuis. Laat dat uitgerekend de plek zijn waar een nieuwe langste trap zou kunnen starten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee