Vrees voor infiltratie in Brunssumse politiek

Gerd Leers (links) en Luc Winants.

Gerd Leers (links) en Luc Winants.© De Limburger

In Brunssum duiken op de lijst voor de verkiezingen toch kandidaten met een smet op. Dit ondanks alle recente ophef over integriteit. Voor burgemeester Gerd Leers reden voor een waarschuwing.

Hans Goossen en Theo Sniekers

De van witwassen verdachte Brunssumse ambtenaar John P. heeft pogingen ondernomen om op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te komen. Waarnemend burgemeester Gerd Leers heeft hiervoor gewaarschuwd.

Risico'sDe verantwoordelijkheid voor de selectie van kandidaten ligt volgens Leers bij de partijen zelf. "Het recht om gekozen te worden, is een groot goed. Als er risico’s zijn die mij ambtshalve bekend zijn, acht ik het mijn verantwoordelijkheid de politieke partijen daarop te wijzen. Ik heb die verantwoordelijkheid ook genomen.”

Leers heeft in elk geval de lokale partij BCD op risicovolle kandidaten gewezen, bevestigt fractievoorzitter Ger Gerards. Twee personen op de lijst hebben een verleden in de hennepteelt. Leers heeft de BCD ook geattendeerd op de mogelijke kandidatuur van P.

Tweede kansMet de ex-ambtenaar is inderdaad gesproken over een plek op de lijst, bevestigt zowel diens adviseur Frans Moes als Gerards. "Het afbreukrisico was te groot”, vertelt de BCD-fractieleider. Het besluit om P. niet te kandideren is volgens hem al genomen vóór Leers’ waarschuwing. De waarschuwing voor andere ‘risico-kandidaten’ leidt niet tot aanpassing van de BCD-kieslijst. Van één kandidaat was het verleden al bekend. "Hij verdient een tweede kans”, meent Gerards. Met de ander moet nog worden gesproken.

P., die alle beschuldigingen ontkent, heeft volgens justitie tussen 2010 en 2016 ‘een substantieel bedrag’ witgewassen. In het strafrechtelijk onderzoek is ook oud-burgemeester Luc Winants gehoord. Zijn verklaring brengt P. in verband met de wegens drugshandel veroordeelde Cor van R. Die beheert een ook door de ex-ambtenaar bezochte ondergrondse disco in Brunssum. De vergunning daarvoor is mogelijk onrechtmatig, aldus Winants in de verklaring. Van R. doet de getuigenis af als "een broodjeaapverhaal in het kwadraat”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee