Frauderende penningmeester heeft nog veel schuld openstaan

© ANP

Spoor van schulden van frauderende penningmeester in Venlo. De getroffen clubs hebben hun geld terug, maar particulieren wachten nog altijd op geld van Dé Smets.

Sjors van Beek en Bram van der Heijden

De voormalige penningmeester van de Venlose Revue en van een aan de hockeyclub VHC gelieerde stichting, die jaren geleden grote sommen geld verduisterde, heeft nog altijd zijn schulden niet terugbetaald. De clubs hebben weliswaar hun geld terug, maar particulieren van wie Dé Smets tienduizenden euro’s leende, wachten nog op hun geld, blijkt uit onderzoek van De Limburger.

Greep in de kasDe fraude van Smets kwam aan het licht in 2010 bij de Stichting Hockeysport Venlo (SHV), waar hij jarenlang penningmeester was. SHV is een aan de Venlose Hockey Club gelieerde stichting waar onder meer het sponsorgeld binnenkomt. Eind 2010 deed hij ook een greep in de kas bij de dialectvoorstelling Venlose Revue.

De gemeente Venlo liet in 2016, nadat een klokkenluider zich had gemeld, intern onderzoeken of er mogelijk subsidies zijn gebruikt om de clubs uit de brand te helpen. Concreet betrof het een onderzoek naar het handelen van ambtenaren die betrokken waren bij de subsidieverstrekking aan de door Smets benadeelde verenigingen en of bij de subsidieverlening regels zijn geschonden.

CarnavalsverenigingDaarnaast werd in hetzelfde onderzoek getoetst of carnavalsvereniging Jocus door de gemeente zou zijn bevoordeeld bij de verhuizing van de Maaskade naar de Burgemeester Conraetzstraat. De ambtenaren die de casus onderzochten, komen in het rapport ‘Onderzoek Venlose Verenigingen’ tot de conclusie dat Jocus niet is bevoordeeld. Ook stellen ze dat bij het toekennen van de subsidies geen fouten zijn gemaakt.

Dé Smets doet nu voor het eerst zijn verhaal in De Limburger. Hij heeft spijt van wat hij heeft gedaan. Wat de schulden betreft, wil hij niet in de openbaarheid in detail treden. Twee van de vier vorderingen betwist hij. Daarvoor levert hij geen onderbouwing. Uit door De Limburger ingeziene documentatie en een gerechtelijk vonnis blijkt dat er nog tienduizenden euro’s schuld openstaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee