Federer oudste nummer 1 ooit na zege op Haase in Ahoy

© AD/EPA

Heel de tenniswereld keek vrijdagavond naar Rotterdam, waar Roger Federer sportgeschiedenis schreef. In een tennispot voor de eeuwigheid verzekerde de Zwitserse genius (36 jaar) zich met een zege op Robin Haase nog eens van de nummer 1 positie. Als oudste speler ooit.

AD / Arjan Schouten

Waar een ramvol Sportpaleis van Ahoy massaal op hoopte, gebeurde ook. Recordbreker Roger Federer, een man met een missie in de Maasstad, voegde nog een extra museumstuk aan zijn rijke tennisoeuvre toe. Voor het eerst sinds 4 november 2012 staat de Zwitserse komende maandag weer op de nummer 1 positie van de wereldranglijst.

DoelMet zijn gewonnen kwartfinale op het ABN AMRO World Tennis Tournament voltooide hij tegenover Robin Haase in drie sets (4-6 6-1 6-1) zijn grootste doel in de Maasstad. Hij legde in 1 uur en 19 minuten beslag op een ticket voor de halve finale en scoort daarmee sowieso voldoende ATP-punten om zijn Spaanse rivaal Rafael Nadal nog eens te passeren op de ATP-lijst. Op zijn 36ste, als oudste speler ooit.

RecordEen unieke kans die zich zomaar aandiende na zijn schitterende zege op de Australian Open, eerder dit jaar. De Zwitserse maestro vroeg er speciaal een wildcard voor aan bij toernooidirecteur Richard Krajicek. Straks is hij met afstand de oudste nummer 1 ooit. Het record van André Agassi (33,35 jaar) uit 2003 is rijp voor de afvalemmer.

Al 302 weken stond Federer eerder in zijn carriere op nummer één en daar komt nu dus minimaal een 303de week bij. Dat scenario leek op de feestavond van de 45ste jubileumeditie, afgetrapt op de tonen van Rotterdamse trots Afrojack, zowaar even in het gedrang te komen toen thuisfavoriet Robin Haase met sterk en brutaal spel de eerste set voor zich opeiste in 35 minuten tijd. Het bleek echter niet de opmaat van een gigantische stunt, maar het signaal voor Federer om wakker te worden en weer in zijn artiestenmodus te kruipen. De verloren set, toch al een zeldzaamheid voor Federer tegenwoordig, maakte in een wereldwijd bekeken partij alleen maar het beste in de Zwitser wakker.

CreatiefAls een schilder begon hij op het Rotterdamse hardcourt weer strakke penseelstreken van de baseline te versturen, met af en toe creatieve klodder aan het net. In mum van tijd stelde hij zo orde op zaken door het tweede bedrijf te winnen: 6-1. En de beslissende set ging niet minder rap: .

Haase gaf zeker in de eerste set prima tegenstand en stond er in misschien wel de mondiaal best gevolgde tennispartij ooit in Ahoy echt niet alleen als kannonenvoer. Maar een Federer op recordjacht afstoppen bleek onbegonnen werk.

TribunesNiet dat ook maar iemand van de 11.000 man op de tribunes daar kapot van was. Op een historische tennisavond draaide het maar om één man. De Zwitserse tennisopa, die na toernooizeges in 2005 en 2012 het ABN AMRO World Tennis Tournament nog maar eens op de wereldkaart zette.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee