Knegt na straf klaar op 1000 meter

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt© ANP

De 1000 meter op de Olympische Spelen is op een teleurstelling uitgelopen voor Sjinkie Knegt. De Nederlandse shorttracker werd in de kwartfinales gediskwalificeerd. Hij passeerde de Amerikaan John-Henry Krueger volgens de jury op onreglementaire wijze.

ANP

Knegt ontbreekt door de straf in de halve finale, die later op zaterdag op het programma staat. Ook Itzhak de Laat wist de volgende ronde niet te bereiken.

Ontgoocheld Knegt stapte ontgoocheld van het ijs na zijn diskwalificatie op de 1000 meter bij de Olympische Spelen. De Friese shorttracker was het niet eens met de beslissing van de scheidsrechters, maar zocht de schuld toch ook bij zichzelf. ,,Ik werd overklast bij de start, dan rijd je achter de feiten aan. Ik vind niet dat ik iets verkeerds deed bij mijn inhaalactie. Ik begrijp de beslissing niet. Maar ik heb het ook aan mezelf te danken dat ik in die positie kwam'', vertelde Knegt bij de NOS.

Knegt vermoedde dat de jury iets goed te maken had ten opzichte van de Amerikaan John-Henry Krueger. ,,Die werd er onterecht uitgegooid op de 1500 meter en mag nu door. Ik weet echt niet wat ik fout heb gedaan. Volgens mij was het gewoon een goede inhaalactie en heb ik hem niet gehinderd.''

Bij de vorige Winterspelen in Sotsji verzekerde Knegt zich nog van brons op de 1000 meter. In Pyeongchang behaalde de 28-jarige pupil van coach Jeroen Otter een week terug zilver op de 1500 meter.

De LaatOok shorttracker Itzhak de Laat is het niet gelukt zich te plaatsen voor de halve finales op de olympische 1000 meter. De 23-jarige Leeuwarder eindigde in zijn kwartfinale als derde achter de Canadees Samuel Girard en de Italiaan Yuri Confortola.

De Laat, eerder op de Spelen zevende in de finale op 1500 meter, had bij de eerste twee moeten finishen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee