‘Limburgse weekmarkten hebben het moeilijk’

De weekmarkt in Brunssum.

De weekmarkt in Brunssum.© De Limburger/Luc Lodder

Weekmarkten in Limburg hebben het moeilijk. Met name in kleinere plaatsen is het lastig nog verkopers te vinden en loopt het aantal klanten terug.

Geertjan Claessens

Dat zegt Hannie Heine, voorzitter van de Centrale Vereniging Ambulante Handel Limburg. De terugloop heeft volgens haar onder mee te maken met de ruimere openstelling van winkels, de concurrentie van webshops en de soms hoge marktgelden.

BrunssumIn een stadje als Brunssum probeert de gemeente de weekmarkt op zaterdag nieuw leven in te blazen. Deze zaterdag stonden er negen marktkramen. Sinds de verplaatsing naar de winkelstraat gaat het iets beter, maar het zal volgens Heine lastig zijn nieuwe verkopers aan te trekken. Ze vindt dat de gemeente beter moet overleggen met de marktkooplieden.

Meer levenVerantwoordelijk wethouder Carolus de Rijck erkent dat de marktcommissie een zieltogend bestaan leidt. Binnenkort zouden de gesprekken weer op gang moeten komen. De Rijck wil met nieuwe evenementen zorgen voor meer leven in het centrum, waarvan de markt ook zou moeten profiteren.

KleinschaligheidDe verkopers zelf zien wel mogelijkheden om de voordelen van een kleinere gemeente uit te buiten, zoals de lagere marktgelden en de kleinschaligheid. Ze vinden wel dat de gemeente meer moet doen om de markt aantrekkelijk te maken voor verkopers en publiek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee