‘Maastricht moet ook vuile scooters weren uit het centrum’

Zijn scooters straks taboe in het centrum van Maastricht?

Zijn scooters straks taboe in het centrum van Maastricht?© De Limburger/Loraine Bodewes

Ook ‘vuile’ scooters moeten taboe worden in het centrum van Maastricht. En voor wie straks niet meer de binnenstad in mag rijden, moet de gemeente goede alternatieven regelen.

Joos Philippens

Dat stelt Milieudefensie aan de vooravond van een stadsgesprek over de milieuzone, dat dinsdag om acht uur wordt gehouden in het stadhuis. Maastricht wil vervuilende auto’s weren via het Duitse systeem van milieustickers.

Vijf sigarettenAnne Knol, campagneleider Mobiliteit van Milieudefensie, steunt de milieuzone en wijst erop dat op dit moment iedereen in Maastricht dagelijks evenveel schadelijke stoffen inademt als de rook van ruim vijf sigaretten.

Uit sommige oude auto’s komt wel vijftig keer meer vervuiling dan uit nieuwere varianten. Dat veroorzaakt onder meer astma, longontsteking, kanker en hart- en vaatziekten. Vooral ouderen en kinderen hebben daar veel last van.

AlternatievenMilieudefensie wil wel dat er voor geweerde automobilisten voldoende alternatieven komen om de binnenstad bereiken. Het zou daarnaast ook goed zijn om ook vervuilende scooters te weren, al was het maar om bij bestuurders van geweerde dieselauto's het draagvlak voor de milieuzone te vergroten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee