Apotheek krijgt bestemming als restaurant

Print
Apotheek krijgt bestemming als restaurant

Afbeelding: Ermindo Armino

De voormalige apotheek aan de Limbrichterstraat in Sittard is verbouwd tot restaurant. Helemaal zonder slag of stoot ging dat niet. De werkzaamheden duurden langer dan gepland en de installatiekosten liepen hoog op.

Het karakteristieke pand op de hoek van de Limbrichterstraat en de Walstraat in Sittard stond de nodige jaren leeg. Soms werd het gebouw tijdelijk verhuurd, onder meer aan een architectenbureau. Het was datzelfde architectenbureau, Ontheroad Creatives, dat uiteindelijk het ontwerp maakte voor de verbouwing van de voormalige apotheek tot restaurant, vertelt Lisanne Beckers (27).

Droom
Samen met haar evenoude partner Joël Maassen – ze kennen elkaar al van de middelbare school; zaten samen op het Trevianum - was ze ruim twee jaar bezig om haar droom, een eigen horecazaak uitbaten, te realiseren. Aswoensdag ging restaurant ‘de Apotheek’ open voor het publiek. Afgelopen zaterdag volgde de officiële opening. , met een besloten receptie.

Mede omdat Maassen naast zijn baan in de keuken ook nog les geeft aan de koksopleiding van het regionaal opleidingscentrum Arcus, zal er veel gewerkt worden met studenten. De Apotheek is aangewezen als erkend leerbedrijf. En op termijn is het ook de bedoeling om mensen met een beperking een kans te geven in de keuken of in de bediening. "Er zijn intussen contacten geweest met de GGZ en met Levanto”, vertelt Beckers, die op die manier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een kans wil geven op betaald werk.

Mozaïektegeltjes
De historie van het pand - een apotheek die achtereenvolgens door de families Timmers en Boelens werd gerund - is voor een deel in stand gelaten. Zo is de oude winkel gehandhaafd, compleet met apothekerskasten en authentieke mozaïektegeltjes.

Ook de oude balie staat er nog. Die fungeert nu als tafel waaraan je kunt eten of alleen iets drinken. "Op de plek waar nu de keuken en het restaurant zijn, waren in het verleden vier of vijf kleinere ruimten”, vertelt Maassen. "De architecten hebben geprobeerd de oorspronkelijke situatie door te laten klinken in de nieuwe. Zo is op de plek waar vroeger de tuin was, een houten vloer gelegd en zijn de muren groen geverfd. Op de plek van het vroegere laboratorium is een betonnen vloer gestort.” Muren hebben plaatsgemaakt voor een glazen pui, waardoor je vanaf de straatkant de bereidingen door het keukenpersoneel kunt volgen.

Installatie
De verbouwing verliep overigens niet zonder slag of stoot. "Mede omdat het pand geen verleden had als horeca-inrichting, liepen de installatiekosten torenhoog op. De werkzaamheden duurden ook veel langer dan gepland. We hadden ruim een jaar geleden al moeten opengaan”, legt Beckers uit. De overlast voor de andere winkeliers was groot. Dat het publiek de voorbije dagen in groten getale de weg wist te vinden naar het nieuwe restaurant in de binnenstad, maakt echter veel goed.