Horeca als kers op de taart bij voormalige fabriek

De brasserie moet in een nog aan te leggen aanbouw bij de voormalige steenfabriek Plinthos komen.

De brasserie moet in een nog aan te leggen aanbouw bij de voormalige steenfabriek Plinthos komen.© Annemiek Mommers

Een brasserie in de verbouwde voormalige steenfabriek Plinthos aan de rand van Schinnen. Het zou de kers op de taart zijn voor de ontmoetingsplek die hier is ontstaan. Het voorjaar van 2019 open, is het streven.

Jaco Meijer

De oude steenfabriek Plinthos in de buurtschap Daniken op de rand van Schinnen en Geleen is in ruim een jaar tijd uitgegroeid tot een heuse ontmoetingsplek, vertelt project­leider Luuk Venner.

Zorginstelling de Mutsaersstichting geeft hier ambulante begeleiding aan meer dan honderd jongeren uit kwetsbare doelgroepen. Ook draait de weekendschool ‘Petje af’ voor kinderen uit sociale achterstandssituaties. Een puppyschool maakt gebruik van het terrein en een bootcampclub houdt er activiteiten.

Verlanglijstje"Er heerst veel positiviteit. We slagen erin om verbindingen met de buurt tot stand te brengen”, zegt Venner. Toch is een belangrijk onderdeel van het in het najaar van 2016 ­geopende gerestaureerde ringovencomplex nog niet verwezenlijkt. Hoog op het verlanglijstje staat de komst van een brasserie. Volgens Venner is na gesprekken met gegadigden één zeer serieuze kandidaat overgebleven. De projectleider benadrukt dat nu eerst een traject rond monumentenzorg wordt doorlopen, voordat het tot een akkoord over exploitatie kan komen.

SchortenDe brasserie is gepland in een nog aan te leggen aanbouw aan de zuidkant van de steenfabriek. Het plan is om het historische houten afdak - zogenoemde ‘schorten’ - te reconstrueren waaronder vroeger bakstenen lagen te drogen. Daar is nu een klein restant van over. Onder dat herbouwde afdak zou de brasserie moeten komen. Venner: "Het plan moet nu langs rijksmonumentenzorg en de gemeentelijke monumentencommissie." De projectleider spreekt de hoop uit dat dit jaar de schop in de grond kan en dat de brasserie voorjaar 2019 open kan. "De definitieve tekening bepaalt de duur van het verbouwingstraject." Hij wil niet prijsgeven welke kandidaat in de race is voor de brasserie.

Zo’n horecagelegenheid geeft volgens hem in elk geval een flinke extra impuls. "Het geeft een welkom gevoel. Ouders die wachten op hun kind, kunnen dan in de brasserie koffiedrinken. Ook kun je daar leer-/werkplekken creëren. Ook voor Schinnen en Sittard-Geleen zou extra horeca goed zijn. Het is hier een prachtige plek." Venner verwacht dat de brasserie overdag en aan het begin van de avond open zal zijn, al hangt dat van de horeca-exploitant af. "Het is een plek die een maatschappelijk karakter heeft. Het is geen gelegenheid om tot in de nacht door te gaan."

MoesthosEen groep van tachtig studenten ergotherapie heeft onlangs mogen brainstormen over inspirerende ideeën voor Plinthos, vertelt de projectleider. Het winnende idee was ‘moesthos’, een samentrekking tussen moestuin en Plinthos. Zo’n moestuin zou een sociale functie kunnen krijgen als plek waar jongeren van de Mutsaersstichting, maar ook bijvoorbeeld basisschoolleerlingen en ouderen tuinieren. "De groenten zou je dan weer voor de brasserie kunnen gebruiken", mijmert Luuk Venner.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee