Vijf jaar onvoorwaardelijk voor politiemol Mark M. uit Weert

Print
De Weerter politiemol Mark M. moet vijf jaar onvoorwaardelijk de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag gevonnist. M. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

De straf is conform de eis van de officier van justitie. Mark M. moet onmiddellijk de cel in omdat vluchtgevaar aanwezig is. Hij mag ook tien jaar geen publieke functie uitoefenen.

M. is stond terecht voor het jarenlang verkopen van politie-informatie aan criminelen. Hij maakte volgens de rechtbank deel uit van een criminele organisatie, en heeft gedurende lange tijd ambtsgeheim geschonden. "Informatie is schaamteloos gedeeld. Daarmee is het vertrouwen in de politie geschaad en onderzoeken gefrustreerd." 

Crimineel
Ook heeft Mark M. zich volgens de rechter op grote schaal schuldig gemaakt aan computervredebreuk en witwassen, en had hij valse reisdocumenten in bezit. Er is te weinig bewijs dat hij geld heeft aangenomen, daarvoor wordt hij vrijgesproken.

Undercover
Wel acht de rechter het aannemen van beloften bewezen. Een undercoveractie op Curaçao leverde daarvoor het bewijs. M. zag het afgeven van informatie aan een undercoveragent als investering in de toekomst. Hij wilde met die man gaan handelen in versleutelde telefoons. Daarmee heeft M. volgens de rechtbank een belofte in de zin van toekomstig voordeel aangenomen. 

Dat de zaak breed uitgemeten is in de pers, heeft de verdachte volgens de rechtbank over zichzelf afgeroepen. "Het is geen reden de straf te verlagen." 

M. werd opgepakt in 2015. Hij was tegen de lamp gelopen toen de politie talloze documenten met politiegegevens vond bij een frauderende autohandelaar in Oirschot.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →