Huiszoeking in Venlo bij grote drugsactie politie en fiscus

© ANP

Bij een grote actie van de politie en de Belastingdienst tegen hennepcriminelen in Zuidoost-Brabant zijn maandag ook een huis en een garagebox in Venlo doorzocht.

ED/Petra Vogel

De bewoner wordt ervan verdacht banden te hebben met een zestal mannen dat maandag werd opgepakt voor hennepteelt en -handel, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

In beslagHet gaat om zes mannen van tussen de 26 en 51 jaar oud die volgens de politie ruim een miljoen euro hebben verdiend met de kweek van en handel in hennep. Bij de actie zijn maandag dertig voertuigen in beslag genomen omdat deze mogelijk met crimineel verkregen vermogen zijn gefinancierd. Het gaat om een jetski, vrachtwagens, een paardenwagen, meerdere auto's, busjes, aanhangers en motoren.

Crimineel vermogenEén van de verdachten, een 48-jarige man uit Geldrop, heeft diverse bedrijven en onroerende goederen op naam. In totaal is op tien panden beslag gelegd. Verder onderzoek moet uitwijzen of er crimineel vermogen in deze bedrijven is gestoken.

De aangehouden mannen werden al een tijdje in de gaten gehouden door de politie. In een eerder stadium van het onderzoek werden al hennepkwekerijen geruimd waar leden van de groep waarschijnlijk bij betrokken waren.

AdministratieDe politie en de Belastingdienst onderzochten maandag naast het huis in Venlo ook de woningen van de verdachten in Geldrop, Helmond, Deurne en Liessel. Een grote hoeveelheid administratie en gegevensdragers is in beslag genomen, en zal door de recherche en de Belastingdienst verder worden bestudeerd. Bij twee woningen werd de stroom illegaal afgetapt.

SportschoolMaandag werden ook loodsen, opslagplaatsen en een sportschool doorzocht. De politie trof een grote hoeveelheid materialen aan die gebruikt worden voor hennepteelt, zoals lampen, plantenbakken, voedingsstoffen en ventilatoren.

De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau, waar ze voor nader onderzoek vast worden gehouden. De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. Het politieonderzoek richt zich nu onder andere op de manier waarop de mannen aan hun inkomen kwamen.