Rechter geeft oud-minister van justitie veeg uit de pan

De rechtbank in de zaak van de politiemol.

De rechtbank in de zaak van de politiemol.© ANP/Remko de Waal

De rechters in de zaak tegen politiemol Mark M. hebben oud-minister van justitie Ard van der Steur en de overleden politiechef Gerard Bouman een flinke veeg uit de pan gegeven.

Paul Bots en Jos Emonts

Volgens de rechtbank hadden zij zich niet mogen uitlaten over de kwestie rond de politiemol, terwijl die nog onder de rechter was.Door dat wel te doen hebben de twee de scheiding der machten (wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht) met voeten getreden, zei de rechtbankpresident.TijdsbeeldKorpschef Bouman had M. "de rotste appel aller tijden" genoemd. Van der Steur zei dat er een zeer hoge straf moest worden opgelegd. De rechtbank zegt dat deze uitlatingen lijken te passen in het huidige tijdsbeeld dat ook hoge overheidsfunctionarissen en politici menen zich te moeten uitlaten over strafzaken die niet aan hen ter beoordeling voorliggen. Politiemol M. uit Weert kreeg maandag 5 jaar cel.Lees ook: Politiemol achter de tralies krijgen kan nog hele klus worden

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee