Oud-directeur Limburgs Dagblad Jos Drehmanns overleden

© Istock

Oud-directeur Jos Drehmanns van het Limburgs Dagblad (LD) is zaterdag in zijn woonplaats Roermond overleden. Hij werd 93 jaar.

onze verslaggever

Drehmanns gaf in de periode 1972-1986 leiding aan de krant waarvan zijn vader medeoprichter en commissaris was. Bij zijn aantreden als directeur, een functie die Drehmanns aanvankelijk combineerde met zijn beroep als wijnhandelaar, verkeerde het LD in financieel zwaar weer. De verwachting was dat de krant niet lang zelfstandig zou kunnen blijven voortbestaan, reden waarom hij op zoek ging naar een sterke partner. Uiteindelijk bleef De Telegraaf over die het LD in 1972 opslokte.

In zijn afscheidsinterview benadrukte Drehmanns dat hij "de overname vooral zelf had bewerkstelligd".

BezuinigingenDe inlijving door De Telegraaf stuitte op hevig verzet van de redactie, ondanks de toezegging dat het LD zijn eigen redactionele koers mocht blijven varen. De tegenstand mondde uit in een 24-uursstaking, destijds uniek in de naoorlogse persgeschiedenis. Drehmanns voerde nadien zware bezuinigingen door en manoeuvreerde de krant weer in de zwarte cijfers. "Het bedrijf mocht niet kapotgaan. Dat was het", zei hij later.

UitbreidingDoor de uitbreiding van de drukkerij en de uitgave van huis-aan-huisbladen voerde het bedrijf onder zijn bewind de omzet van 20 miljoen gulden op naar 100 miljoen gulden in 1986, terwijl het personeelsbestand van 300 naar 450 werknemers uitdijde. "Ik had al een hele tijd het idee hoe het bedrijf erbovenop gehaald moest worden", zei hij bij zijn pensionering.

Drehmanns wordt donderdag in een uitvaartdienst in Roermond herdacht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee