Veel Maastrichtenaren voelen zich onveilig op de fiets

© De Limburger/Loraine Bodewes

Ruim een op de drie inwoners van Maastricht voelt zich onveilig op de fiets.

Redactie/AD

Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB.

Slecht gesteldDe bond bevroeg leden uit 28 grote gemeenten verspreid over het land naar verschillende zaken op het gebied van mobiliteit. In Maastricht geeft liefst 36 procent aan zich onveilig te voelen op de fiets. Dat is fors meer dan het gemiddelde, dat op 27 procent ligt. Alleen in Amsterdam (44 procent) en Delft (37) is het nog slechter gesteld. In Venlo voelt 27 procent van de fietsers zich onveilig in het verkeer.

Wake-upcallHet onderzoek is voor de ANWB reden om aan de bel te trekken. "Verkeersveiligheid is in de vergetelheid geraakt", zegt directeur Frits van Bruggen. "We merken onvoldoende urgentie in de gemeenteraden. Het is tijd voor een wake-upcall."

Gemeenten mogen daarbij volgens hem omstreden maatregelen niet uit de weg gaan. "We moeten per stad en dorp bekijken of er 30-kilometerzones bij moeten komen." Van Bruggen is niet bang dat hij automobilisten – van wie de ANWB ook de belangenbehartiger is – tegen zich in het harnas jaagt. "Meer 30-kilometerzones, daar zal niet iedere autobezitter blij mee zijn. Daar zullen we ook discussie over krijgen. Maar het gaat niet om autootje pesten of fietsen pesten, het gaat om de veiligheid."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal