Kritiek op subsidievoorstel voor verbouwing kerk

Print
Kritiek op subsidievoorstel voor verbouwing kerk

Afbeelding: De Limburger

Landgraaf - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft kritiek op de bijdrage van 1,5 ton die de gemeente Landgraaf wil geven voor de verbouwing van de kerk van Lichtenberg tot cultuurhuis.

De brancheorganisatie waarschuwt voor financiële risico’s en oneerlijke concurrentie.

IBA
Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide wil de kerk kopen en daarna aanpassen. De verbouwing kost zes ton.

Eendracht rekent buiten de eenmalige subsidie van Landgraaf op geld van de provincie (eveneens 1,5 ton), IBA (95.000 euro, gerekend werd op 1,5 ton) en fondsen. De vereniging draagt 1,5 ton bij uit eigen middelen; daar is een derde niet van afgedekt.

Kopzorgen
Het financiële plaatje bezorgt KHN afdeling Kerkrade-Landgraaf kopzorgen. "We vragen ons oprecht af hoe deze situatie op termijn uitpakt. Momenteel kan de aankoop en verbouwing nog niet gedekt worden door tegenvallende IBA-subsidie. Ook zien we geen onderhoudskosten gepland", zo staat in een brief aan de politiek van Landgraaf.

 

 

Cafeetje spelen

De brancheorganisatie voorziet verder oneerlijke concurrentie. De fanfare is van plan om een exploitatie- en horecavergunning aan te vragen. Het cultuurhuis zal, schrijft KHN, op een commerciële wijze uitgebaat worden door vrijwilligers van de muziekvereniging. Door op deze manier ‘cafeetje te spelen’ omzeilt Eendracht de betaling van belasting en sociale lasten, zegt de afdeling.

 

Het subsidievoorstel wordt donderdag in de raad besproken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee