Twist over grond Palmen nog niet beslecht

Print
Twist over grond Palmen nog niet beslecht

Jo Palmen (L) eerder in de raadzaal in Brunssum. Afbeelding: Luc Lodder

Brunssum - De strijd om het bezit van een stuk grond van Jo Palmen is nog niet uitgevochten.

De Raad van State besliste dat de huidige wethouder een perceel aan de Dorpsstraat rechtmatig in eigendom kreeg, maar Palmen kreeg uiteindelijk een groter stuk grond. De gemeente heeft zich daar nog niet bij neergelegd. Volgens de VVD had het college de overdracht in 2006 moeten melden. Palmen kreeg de grond een dag nadat hij als wethouder moest aftreden. Volgens de VVD hangt rond de kwestie een schijn van belangenverstrengeling.

Geheim
Dat bleek dinsdagavond bij de bespreking van het zogeheten dossier-Palmen door een raadscommissie. Dat dossier omvat alle stukken over de twist die Palmen en de gemeente sinds 1976 voeren over het eigendom van enkele percelen grond aan de Dorpsstraat. Een deel van dat dossier is geheim, waarover de commissie dan ook niet in het openbaar mocht spreken.

Openbaar
Bestuurspartijen BBB Lijst Palmen en Lijst Borger willen dat alle stukken openbaar worden, zoals Palmen eerder heeft gevraagd. Oppositiepartijen vrezen dat Palmen daarmee een schadeclaim tegen de gemeente kan onderbouwen. Palmen dreigde meermaals met een claim van anderhalf miljoen als vergoeding voor de (emotionele) schade door alle gevoerde procedures sinds 1976.

Bestuurspartij PAK stelt dat de raad eerder niet alle informatie kreeg over de kwestie en vindt de gang van zaken geen voorbeeld van hoe de gemeente met burgers moet omgaan.

Geheim
De rekenkamercommissie heeft alle ontwikkelingen sinds de aankoop door Palmen van een stuk grond in 1976 op een rijtje gezet. Rond dit stuk grond vliegen Jo Palmen en de gemeente elkaar al decennia in de haren. In die tijd was Palmen met onderbrekingen ook wethouder of raadslid. Een deel van het dossier is geheim.

Op 6 maart praat de gemeenteraad over de kwestie, en over een nieuw integriteitsrapport met betrekking tot Palmen, dat woensdag wordt gepresenteerd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen