Snoepreisje Corendon valt slecht bij Statenleden

Print
Snoepreisje Corendon valt slecht bij Statenleden

Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

Het plan om Limburgse politici op kosten van Corendon een pleziervluchtje te laten maken boven de provincie is slecht gevallen in de Provinciale Staten.

De luchtvaartmaatschappij wil vieren dat deze zomer op verschillende zonbestemmingen gevlogen wordt vanaf het vliegveld in Beek. Het college van GS vindt het een goed plan. Gouverneur Theo Bovens en VVD-gedeputeerde Twan Beurskens hebben al toegezegd erbij te zullen zijn.

Verkeerde keelgat
Maar de uitnodiging die dinsdagavond de leden van Provinciale Staten bereikte, is bij de linkse oppositie compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Partij voor de Dieren en GroenLinks willen er een stokje voor steken.

"We hebben te maken met een giga klimaatprobleem en dan zouden wij met zijn allen even een pleziervlucht gaan maken. Dat vind ik echt niet kunnen”, zegt Pascale Plusquin (PvdD). Volgens haar mogen politici de uitnodiging niet eens accepteren, omdat giften boven de vijftig euro niet zijn toegestaan.

Gefêteerd
Ze verdenkt Corendon ervan de Statenleden op deze manier te willen beïnvloeden. De provincie is aandeelhouder van de luchthaven. "We worden gefêteerd. Ze proberen ons lekker te maken om straks nog meer miljoenen in het vliegveld te pompen." De vlucht staat voor aanstaande dinsdag gepland. Ook de colleges van Beek, Maastricht en Sittard-Geleen zijn uitgenodigd.

"Ik zie dit niet als een gift maar als een uitnodiging", zegt Beurskens. "Dit is een geste van Corendon om de mensen die hun nek hebben uitgestoken voor het behoud van de luchthaven te bedanken. De uitnodiging is vrijblijvend. Mensen die zich hier niet happy bij voelen, hoeven niet te komen."

Ongelukkig moment
De feestelijkheden komen op een ongelukkig moment. Protesterende omwonenden stonden vorige week nog in de rechtbank tegenover de Staat om een verdere uitbreiding van het vliegveld te voorkomen.

Beurskens: "Wij hebben er respect voor als mensen een procedure starten. Maar daar willen we niet iedereen afhankelijk van maken. Die zaken staan los van elkaar.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje