'Geitenhouderij bedreiging voor winkels Vlodrop'

De Aldi in Vlodrop.

De Aldi in Vlodrop.© Streetview

De gemeente Roerdalen zou de komst van een geitenhouderij in een voormalige kippenstal moeten tegenhouden. Dit om te voorkomen dat bezoekers van de nabijgelegen winkels Aldi en Naanhof risico lopen op Q-koortsbesmetting.

Paul Bots

Dat vindt ‘kasteelheer’ John Akkerman die zich al lange tijd verzet tegen de komst van de geitenhouderij aan de Weg achter het Koebroek.

Roerdalen is niet van de belangen van de geitenhouder en de winkeliers te blokkeren. Volgens wethouder Chrit Wolfhagen is er geen sprake van risico voor de omgeving. "We hebben de komst van de geitenhouder getoetst aan de normen van het RIVM en de GGD. Daar voldoet het bedrijf aan. Er wordt ook regelmatig gecontroleerd op Q-koorts."

ProcedureVolgens de wethouder misbruikt Akkerman de procedure over de Aldi en Naanhof om in zijn strijd tegen de geitenhouder gelijk te krijgen. Akkerman hekelt echter dat voor het bestemmingsplan van de winkeluitbreidingen wel is gekeken naar de gevolgen voor allerlei beschermde diersoorten in de buurt, maar niet naar het risico van een Q-koortsuitbraak. Hij sprak deze week in tijdens een commissievergadering over de uitbreiding van Aldi en Naanhof.

In bedrijfDe geitenhouderij is overigens al in bedrijf. Dat mag ook, ondanks het feit dat volgende maand nog een zaak van Akkerman tegen de komst van het bedrijf voor de rechter dient.

Geitenhouder Fidato Dairy Farms was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor een reactie. Op internet stelt het bedrijf dat in augustus 2017 de eerste vierhonderd geiten zijn geplaatst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee