Terreurverdachte Geleen: 'In het kalifaat maar onschuldig'

Laarbi A. in het crisisgebied.

Laarbi A. in het crisisgebied.© Stichting Babycare

De politie viel in februari 2017 binnen bij de moskee in Geleen.

De politie viel in februari 2017 binnen bij de moskee in Geleen.© De Limburger

thumbnail: Laarbi A. in het crisisgebied.
thumbnail: De politie viel in februari 2017 binnen bij de moskee in Geleen.

Terreurverdachte Laarbi A., secretaris van moskee Al Houda in Geleen en leider van liefdadigheidsstichting BabyCare, was in Syrië, kende strijders maar is, vindt hij, slachtoffer van een complot.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

De rechtbank vindt dat hij voorlopig op de Terroristen Afdeling in Vught moet blijven.

Wat een zogeheten pro forma zitting had moeten worden over de vraag of hij zijn berechting in vrijheid mocht afwachten, werd bijna een inhoudelijke behandeling. De verdediging van A. ging uitvoerig in op het dossier om aan te tonen dat A. het slacht­offer was van een complot.RaqqaJa, A. was met zijn stichting BabyCare in Raqqa en Oost-Aleppo geweest. Maar dat was alleen om hulp te bieden aan vluchtelingen. Niet aangetoond kan worden dat de hulp bij een strijder of een familielid terecht is gekomen. Ja, A. was in Syrië ook in contact geweest met een strijder, maar dat contact was niet "duurzaam".Ja, A. was met Jermaine Walters, voormalig lid van de zogeheten Hofstadgroep, naar Syrië. Het was voor Walters "kennelijk een verkenning." Walters vertrok later met zijn hele familie naar het kalifaat en zou uiteindelijk omkomen.HamasJa, A. had met zijn humanitaire Stichting Babycare contacten met de in Duitsland vanwege financiële steun aan Hamas verboden Stichting IHH. Maar IHH is in Nederland niet verboden, aldus de verdediging. Ondanks het feit dat het niet ging om een inhoudelijke behandeling, probeerde de verdediging de verdenkingen tegen A. (werven voor de gewapende strijd, financieren van terrorisme, lidmaatschap van een terroristische organisatie en witwassen) te ontzenuwen door te stellen dat er slechts één getuige is die A. heeft beschuldigd van ronselen.Van horen zeggenAlle andere verklaringen zouden van horen zeggen zijn. Kern van het betoog van advocaat Alper Çinar was dat A. slachtoffer was van een mislukte couppoging door een kleine groep moskeegangers die het bestuur onder leiding van medeverdachte Stefan Z. wilde afzetten. Toen dat niet lukte zocht die groep (de inmiddels afgescheiden gelovigengroep Al Wasatia) de media op die de geruchten, aldus Çinar, gingen publiceren en dat was het sein voor politie en OM om een onderzoek in te stellen "dat niets heeft opgeleverd."VertrouwenLaarbi A. zelf verklaarde dat er geen enkel bewijs is tegen hem. Hij zei het vertrouwen in de politie en OM te hebben verloren. Hij gelooft alleen nog maar in de Schepper en de onpartijdigheid van de rechter. De rechtbank was van mening dat het belang van de samenleving boven het persoonlijke belang van de verdachte gaat. A. blijft daarom voorlopig in Vught in de Terroristen Afdeling.De publieke tribune in Maastricht was gevuld met sympathisanten. Onder hen ook Stefan Z., de medeverdachte die onder een hele reeks voorwaarden, waaronder het dragen van een enkelband, onlangs werd vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak.Lees meer over deze zaak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee