Justitie gaat tabaksproducenten niet vervolgen

Print
Justitie gaat tabaksproducenten niet vervolgen

Afbeelding: iStock

Het Openbaar Ministerie gaat de vier grote tabaksproducenten niet strafrechtelijk vervolgen.

Dat heeft justitie donderdagmorgen gezegd tegen enkele van de tientallen aangevers, te weten longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, KWF Kankerbestrijding en advocaat Bénédicte Ficq, die alle aangevers bijstaat.

Sjoemelsigaret
Strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten zou uniek zijn geweest in de wereld. Anderhalf jaar geleden deed Anne Marie van Veen als eerste aangifte van zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft, en valsheid in geschrifte. De zaak draait om de 'sjoemelsigaret', het feit dat er piepkleine gaatjes in de peuk zitten waardoor tabaksproducenten meer schadelijke stoffen in een sigaret kunnen stoppen dan is toegestaan. Door de gaatjes meet apparatuur namelijk minder stoffen dan een roker binnenkrijgt. 

De tabaksindustrie zou al jaren weten van deze 'truc' en de consument dus willens en wetens schade toebrengen. Het RIVM waarschuwde zelfs op zijn site voor de gevaren van de 'sjoemelsigaret'. 

Instanties
Na de aangifte van Van Veen volgden één voor één diverse instanties, waarbij KWF Kankerbestrijding in maart 2017 het meest opviel. Ook de aangifte van enkele nog niet zieke rokers, viel op. Enkele weken geleden waagde ook het gerenommeerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek de stap, waarna een lange rij organisaties volgde. Ook het academisch ziekenhuis in Maastricht sloot zich daarbij aan. Inmiddels is ook in Frankrijk aangifte gedaan.

Artikel 12-procedure
Nu justitie heeft besloten niet tot vervolging over te gaan, beginnen Bénédicte Ficq c.s. meteen een artikel 12-procedure om via het gerechtshof af te dwingen dat het Openbaar Ministerie toch tot vervolging overgaat. Dat gebeurt vaker en af en toe met succes.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →