Justitie gaat tabaksproducenten niet vervolgen

© iStock

Het Openbaar Ministerie gaat de vier grote tabaksproducenten niet strafrechtelijk vervolgen.

AD/Victor Schildkamp

Dat heeft justitie donderdagmorgen gezegd tegen enkele van de tientallen aangevers, te weten longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, KWF Kankerbestrijding en advocaat Bénédicte Ficq, die alle aangevers bijstaat.

SjoemelsigaretStrafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten zou uniek zijn geweest in de wereld. Anderhalf jaar geleden deed Anne Marie van Veen als eerste aangifte van zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft, en valsheid in geschrifte. De zaak draait om de 'sjoemelsigaret', het feit dat er piepkleine gaatjes in de peuk zitten waardoor tabaksproducenten meer schadelijke stoffen in een sigaret kunnen stoppen dan is toegestaan. Door de gaatjes meet apparatuur namelijk minder stoffen dan een roker binnenkrijgt.

De tabaksindustrie zou al jaren weten van deze 'truc' en de consument dus willens en wetens schade toebrengen. Het RIVM waarschuwde zelfs op zijn site voor de gevaren van de 'sjoemelsigaret'.

InstantiesNa de aangifte van Van Veen volgden één voor één diverse instanties, waarbij KWF Kankerbestrijding in maart 2017 het meest opviel. Ook de aangifte van enkele nog niet zieke rokers, viel op. Enkele weken geleden waagde ook het gerenommeerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek de stap, waarna een lange rij organisaties volgde. Ook het academisch ziekenhuis in Maastricht sloot zich daarbij aan. Inmiddels is ook in Frankrijk aangifte gedaan.

Artikel 12-procedureNu justitie heeft besloten niet tot vervolging over te gaan, beginnen Bénédicte Ficq c.s. meteen een artikel 12-procedure om via het gerechtshof af te dwingen dat het Openbaar Ministerie toch tot vervolging overgaat. Dat gebeurt vaker en af en toe met succes.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee