Verrassend goud voor shorttrackster Suzanne Schulting

Print
Verrassend goud voor shorttrackster Suzanne Schulting

Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Suzanne Schulting heeft bij de Olympische Spelen goud gewonnen op de 1000 meter.

De twintigjarige Nederlandse shorttrackster bleef in de eindstrijd in de Gangneung Ice Arena de concurrentie op overtuigende wijze voor. Eerder behaalde Schulting brons met de aflossingsploeg.

Primeur
Schulting zorgt met haar eerste plaats voor een primeur. Bij de Spelen haalde een Nederlandse shorttracker nog nooit goud. Knegt was vier jaar terug in Sotsji de eerste Oranjerijder die bij het belangrijkste toernooi een medaille mee terug nam (brons op de kilometer).

Vier medailles
Bij de Spelen in Korea werden vier shorttrackmedailles aan dat totaal toegevoegd. Naast het goud voor Schulting en brons voor de vrouwenrelayploeg verzekerden Sjinkie Knegt (1500 meter) en Yara van Kerkhof (500 meter) zich van zilver.

Onverwacht
De gouden medaille van Schulting kwam donderdag redelijk onverwacht. Op de andere individuele afstanden wist de olympisch debutante niet te overtuigen in Gangneung. Op de 500 meter ging ze in de series onderuit en op de 1500 meter bleef de pupil van coach Jeroen Otter in de halve eindstrijd steken.

Ontspannen
Het onverwachte brons met de relayploeg leek bevrijdend te werken voor Schulting, die uiterst ontspannen het ijs op kwam voor de finale. De Nederlandse nam brutaal het initiatief en stond de leiding niet meer af. Het zilver ging naar de Canadese Kim Boutin en het brons was voor de Italiaanse Arianna Fontana.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →