Roda-directeur: we gaan zaak tegen KNVB niet winnen

© ANP/Marcel van Hoorn

Roda-directeur Wim Collard vreest dat de Kerkraadse club het kort geding tegen de KNVB niet gaat winnen.

Roel Wiche

Collard denkt met name dat de belangen van de voetbalbond te zwaar wegen. Roda heeft een voorschot van een schadevergoeding gevraagd, in geval de club de zaak verliest. De rechter doet donderdagmiddag om vier uur uitspraak. Roda eist overspelen van de bekerwedstrijd tegen Willem II vanaf minuut 82.

VideoarbiterHet draait allemaal om een afgekeurd doelpunt (2-3) van Roda. Scheidsrechter Higler keurde die na advies van videoarbiter Kamphuis af, omdat Roda-aanvaller Mikhail Rosheuvel hands had gemaakt. Willem II had echter daarna nog kortstondig balbezit.

BindendIn een twee uur durende zitting in Utrecht tekenden de standpunten van beide partijen zich scherp af. Roda-advocate Suzanne Habets stelde dat de videoarbiter tijdens de wedstrijd tegen Willem II niet had mogen ingrijpen, omdat de aanval van de Kerkraadse ploeg pas ná het balbezit van de Tilburgers begon. KNVB-raadsman Knijff pareerde dat Willem II geen controle van belang over de bal heeft gehad. Bovendien wees hij erop dat het arbitrale korps een speltechnisch besluit heeft genomen, en dat is bindend volgens de regels.

ImplicatiesDe leider van het bekertoernooi, Heinrich Welling, schetste vervolgens de grote implicaties die overspelen zou opleveren. Zo moet dan de halve finale met Feyenoord als thuisploeg (volgende week woensdag) uitgesteld worden. Roda bracht daartegen in dat de club niet alleen een groot sportief belang heeft, maar ook een financieel belang. Vandaar het verzoek om schadevergoeding. Als Roda de halve finale in de Kuip niet mag spelen, loopt de club naar schatting vier ton mis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee