Schokkende beelden in de rechtszaal: gruwelproces houdt België in zijn greep

Renaud Hardy in de rechtszaal© HBVL/Photo News

Onze zuiderburen zijn deze dagen in de ban van een grote rechtszaak rond twee seksmoorden. In de rechtszaal in Tongeren komen de gruwelijkste details aan bod.

Redactie

De dader filmde zijn gruwelpraktijken in een geval met een camera. De beelden werden in de eerste procesweek in de rechtszaal in Tongeren getoond aan de jury.

Gruwelijk"Het gruwelijkste uur van mijn leven", zo beschreef de bekende Vlaamse strafpleiter Jef Vermassen het moment dat de beelden achter gesloten deuren vertoond werden in de rechtszaal. Vermassen staat actrice Veerle Eyckermans bij, die een aanval ternauwernood overleefde.

De videofragmenten tonen de laatste momenten van de 52-jarige Linda Doms en werden gemaakt met een bodycam die verdachte Renaud Hardy droeg toen hij haar aanviel in september 2015. Te zien is hoe de vrouw gillend van de pijn in haar tuin ligt, over de grond wordt gesleept, gefolterd en verkracht wordt en uiteindelijk op sterven ligt. De beelden, en vooral de ijzingwekkende pijnkreten die het slachtoffer slaakt, bleken woensdagavond zo aangrijpend, dat besloten werd om het grootste deel niet aan de juryleden te laten zien. In plaats daarvan werden de details donderdagochtend door politieagenten omschreven.

BelangrijkVermassen vond het belangrijk om de video te laten zien aan de twaalf juryleden. “Ze moeten zich een beeld kunnen vormen”, verdedigde hij het besluit in het VRT-programma De Afspraak. “Maar de juryleden kunnen elkaar steunen. Ze staan er niet alleen voor. Als rechter moet je willen zien wat een dader aanricht. Anders ben je niet correct."

MechelenHardy, een kale vijftiger die aan Parkinson lijdt, staat ook terecht voor de moord op de 82-jarige Maria Walschaerts en moordpogingen op actrice Veerle Eyckermans en Annie Heerinckx. De feiten vonden in 2014 en 2015 plaats in en rond zijn woonplaats Mechelen. Vanwege een renovatie van het gerechtsgebouw in Antwerpen wordt de zaak behandeld in Tongeren.

GewurgdDe moord op Doms kon Hardy door de camerabeelden, waarop zijn stem duidelijk te horen is, moeilijk ontkennen. Dna-materiaal linkt hem echter ook aan de moord op Walschaerts. De bejaarde vrouw werd in mei 2014 halfnaakt op de vloer van haar slaapkamer aangetroffen. Ze had kneuzingen in het gezicht en op de rest van haar lichaam. Uit onderzoek bleek dat ze vermoedelijk gewurgd is.

Op 30 september van datzelfde jaar is Hardy eigenlijk van plan een gezin in Bonheiden uit te moorden, zo bekent hij tegen de politie. Hij vindt het huis niet en komt in plaats daarvan uit bij het huis van de 68-jarige Heerinckx. De vrouw hoort gebonk op de ramen, doet alle lichten aan en begint te roepen, waarna het stil wordt. Uit dna-onderzoek blijkt later dat het Hardy geweest is die heeft proberen in te breken.

ActriceEen paar maanden later heeft televisieactrice Veerle Eyckermans minder geluk. In haar eigen tuin wordt ze belaagd door een man die haar met een stok in haar gezicht en tegen haar armen slaat. Terwijl de man haar aan haar enkels probeert mee te sleuren houdt ze zich uit alle macht vast aan een paaltje. Een buurman die op het gegil afkomt, redt vermoedelijk haar leven. In zijn vlucht laat Hardy zijn muts achter, waarop later dna-sporen worden gevonden.

GeheugenkaartPas na de moord op Doms, in september 2015, komt de politie Hardy op het spoor. De vrouw had rond haar twintigste een kortstondige relatie met hem. In Hardy’s huis wordt de geheugenkaart gevonden met daarop de gruwelijke beelden van de moord.

Hardy bekende de moorden tegen de politie. Op de eerste procesdag zei hij dat hij de moorden pleegde uit frustratie over zijn ziekte. De medicatie die hij voor Parkinson nam had mogelijk ook invloed op zijn gedrag, zo stelt zijn verdediging.

SeksverslaafdZijn vaste vriendin omschreef hem als seksverslaafd, omdat hij elke dag, soms meermaals, seks wilde op allerlei manieren. Hij was liefhebber van wurgseks. Hij speelde graag de baas over de vrouwen en hield ervan hen te pijnigen en te kleineren.

Het proces tegen Hardy duurt vermoedelijk nog twee weken. In totaal komen 82 getuigen aan het woord. Daarna is het aan de jury om te beslissen welke straf hij krijgt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal