Blijf reageren!

Dag 5: ‘Raadslid? Het lijkt me een hondenbaan’

Print
Dag 5: ‘Raadslid? Het lijkt me een hondenbaan’

Afbeelding: Istock

Kritiek, kritiek en nog eens kritiek. Als raadslid moet je over een olifantenhuid beschikken. De tientallen reacties die de afgelopen week bij Wat Beweegt Limburg binnenkwamen zijn vaak niet lovend over onze volksvertegenwoordigers. Maar er is ook begrip: je kunt het nooit goed doen.

De raadsleden die dit stuk gaan lezen, kunnen de borst nat maken. De kritiek op hun drijfveren en op hun functioneren is niet van de lucht. Laten we hen eerst even sterken met een hart onder de riem. Afkomstig van Gertje Wilms, die per mail laat weten dat wij kiezers te veel verwachten van onze lokale volksvertegenwoordigers. De meesten hebben er nog een baan naast, moeten ook nog met ‘de poten in de klei’ staan en oog en oor hebben voor de zorgen en problemen van de burgers. En dat alles in de wetenschap dat ze het nooit goed kunnen doen. "Het lijkt mij een hondenbaan, want als je het belang van de ene burger behartigt, is het heel vaak zo dat een ander zich benadeeld voelt.”

Spelletjes
Uit andere reacties spreekt minder begrip en waardering. Politici "liegen en bedriegen allemaal”, laat Koos van der Meijden op Facebook weten. En op datzelfde medium maakt Frank Craenmehr duidelijk dat hij geen loopbaan in de politiek voor hem ziet weggelegd. Hij is niet goed "in het spelen van spelletjes." Bij Stefan Bronkhorst maken alleen absolute nieuwkomers een kans op zijn stem bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen: ",Alles, behalve de zooi die nu de dienst uitmaakt." Waarbij hij geen onderscheid maakt tussen landelijk, provinciaal of lokaal. Ze deugen geen van allen, klinkt het somber. Pascal Zorenc lijkt zich daarbij aan te sluiten. Volgens hem hebben onze gekozenen vooral oog voor hun eigen carrière in plaats van "het werkelijke doel om mensen te helpen.”

Verdiensten
Ferme taal klonk ook in reactie op het straatinterview van deze week waarin een Heerlenaar het vermoeden uitsprak dat geld de voornaamste drijfveer voor een plek op de kieslijst is. Het presenteren van de raadswedde op dag 4 – bij een gemiddelde tijdsbesteding van 16 uur verdient een raadslid iets meer dan 14 euro bruto per uur – leidde echter ook tot relativering. Een tientje per uur netto, zoveel is dat niet, klonk het enkele malen. Voor Patricia Bemelen-Römer is dat nog steeds veel geld. "Maar ik zou het nog niet voor 100 euro per uur willen."

Lager uurloon
Uit politieke hoek komen nog meer – terechte – nuances. Zo wordt erop gewezen dat veel raadsleden ook een deel van hun raadswedde afstaan aan hun partij of reserveren voor verkiezingscampagnes. In sommige gevallen eist het raadswerk zoveel tijd dat een raadslid een aantal uren van zijn eigenlijke baan en dus ook salaris tijdelijk inlevert. Van extra inkomen door het raadswerk mag in dergelijke geval nauwelijks gesproken worden. Daarnaast ligt het gemiddelde uurloon in Limburg lager, omdat die provincie geen supergrote steden telt waar raadsleden hogere bedragen vangen. Waarvan akte.

Blijf reageren!
Blijf vooral reageren, we doen er in onze zoektocht zeker ons voordeel mee. Zo druipt van sommige reacties vooral onvrede over de Haagse politiek af. Later in het project gaan we kijken hoe ‘lokaal’ gemeenteraadsverkiezingen zijn. Ook enkele bewuste niet-stemmers meldden zich. Met de redenen om geen gebruik te maken van je kiesrecht gaan we ook nog nadrukkelijk aan de slag. Maar elke suggestie is welkom!

 

Terug naar Wat beweegt Limburg