Moordverdachte Köksal verschijnt niet in rechtbank

De plek waar Köksal werd neergeschoten.

De plek waar Köksal werd neergeschoten.© De Limburger

De 22-jarige man die verdacht wordt van de moord op Ömer Köksal in Blerick is donderdagmiddag niet verschenen tijdens de eerste zitting in de strafzaak.

Daan de Hulster en Jos Emonts

Jonathan B. wilde volgens zijn advocaat Rob Nelisse de nabestaanden van Köksal niet onder ogen komen. B. maakt zich zorgen om zijn eigen veiligheid: na de moord op 1 november vorig jaar gingen er foto’s van hem rond op sociale media.

Overigens ontkent B. dat hij de moordenaar is van Köksal. Volgens hem is de voortvluchtige Gianni Q. daar schuldig aan.

ArrestatieteamTijdens de zitting bleek dat B. zich op 14 november vorig jaar zelf wilde melden op het politiebureau in Venlo. Hij werd echter in Hoogvliet al aangehouden door een arrestatieteam.

Advocaat Nelisse wilde dat een apart proces-verbaal wordt opgemaakt waarin staat dat bij de aanhouding geweld werd gebruikt. Zo kreeg B. volgens hem een vuistslag in het gezicht. Officier van justitie Sandra Kierkels stelde dat dit nodig was omdat B. niet luisterde. "Bovendien ging het om een vuurwapengevaarlijke man. Dus dan is het voor een arrestatieteam gerechtvaardigd geweld te gebruiken." De rechtbank wees het verzoek om dit incident toe te voegen aan het proces-verbaal af.

GetuigenverhorenEen verzoek van Nelisse om drie getuigenverhoren te mogen beluisteren, werd toegewezen. Ook worden op zijn verzoek twee getuigen opnieuw gehoord.

Officier van justitie Kierkels zei tijdens de zitting dat het Openbaar Ministerie (OM) van plan is om tijdens de rechtszaak een compilatiefilm van vier gebeurtenissen op de dag van de moord op Köksal te tonen. Ze wilde desgevraagd niet zeggen om welke gebeurtenissen het precies gaat. Het OM heeft nagedacht over een reconstructie van de moordzaak, maar stelt dat er op dit moment geen concrete plannen zijn om dit daadwerkelijk uit te voeren.

De rechtszaak wordt vervolgd op 26 april.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee