Schaatskoorts in Limburg neemt toe: sluizen gaan dicht

© Mara van den Oetelaar

De schaatskoorts in Limburg neemt toe nu er een langere vorstperiode is voorspeld.

Pieternel Kellenaers

Om de liefhebbers van schaatsen tegemoet te komen, worden de sluizen van de Noordervaart in Nederweert-Eind dichtgemaakt, waardoor zich sneller ijs kan vormen op de wateren van Sarsven en de Banen.

BevriezenRijkswaterstaat heeft in opdracht van Waterschap Limburg de waterinlaat teruggeschroefd zodat de Noordervaart kan bevriezen.

"In de zomer stroomt 4000 liter per seconde de Noordervaart in, in de winter 1000 liter per seconde en dat is nu teruggebracht naar 600 liter per seconde”, legt een woordvoerder van waterschap Limburg uit. "Zo ontstaat een stabieler waterpeil en kan het kanaal dichtvriezen.”

Eigen risicoHet schaatsen blijft op eigen risico en de IJsclub Weert zal de ijsdikte bijhouden, laat de woordvoerder van het Waterschap weten. Burgemeester Henk Evers van Nederweert heeft het Waterschap verzocht de watertoevoer terug te brengen nu vanwege de verwachte langdurige nachtvorst de schaatskoorts weer toeneemt. In 2012 is voor het laatst op de Noordervaart geschaatst.

Ondiepe plassenVeel eerder nog kan waarschijnlijk op de ondiepe plassen van natuurgebied Sarsven en de Banen in Nederweert-Eind geschaatst worden. Met drie nachten vorst van minimaal -7 graden kan daar een minimale ijsdikte van vijf centimeter worden bereikt. Mits het niet te hard waait. "We hebben nog geen verzoek gekregen van verenigingen die er soep of broodjes willen gaan verkopen", zegt woordvoerder Edmond Staal van Limburgs Landschap, eigenaar van het natuurgebied.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee