NEC-trainer Lijnders: 'Bij verlies leer je elkaar pas echt kennen'

Print
NEC-trainer Lijnders: 'Bij verlies leer je elkaar pas echt kennen'

Afbeelding: Remko Kool

NEC, vrijdagavond gastheer voor Fortuna Sittard, beleeft een mindere fase in de eerste divisie. De druk deert de Limburgse coach Pepijn Lijnders niet.

In Nijmegen neemt de kritiek de laatste weken toe. Pepijn Lijnders kent de mechanismen van de voetballerij. "Dat hoort erbij als je hoofdtrainer bent", aldus de coach, die vrijdagavond met NEC in het eigen Goffertstadion tegen Fortuna Sittard speelt. "Als je verliest, dan leer je elkaar pas echt kennen.”

Stevig gesprek
Lijnders zegt het terwijl hij kijkt naar een tv-scherm waarop hij een herhaling ziet van het fraaie doelpunt van MVV-aanvaller Atilla Yildirim tegen zijn ploeg. Een dag na de 4-1 nederlaag tegen de Maastrichtenaren vond er een stevig groepsgesprek plaats tussen Lijnders en zijn spelers. "We hebben met elkaar gesproken over hoe we verder vooruit willen, daarmee is alles een stuk duidelijker geworden. We richten ons nu op Fortuna.”

Geen spijt
De hoofdtrainer (35) uit Broekhuizen krijgt sinds twee maanden wekelijks vragen op zich afgevuurd van de regionale pers waar hij eerder bij topclubs in de luwte werkte. "Dit is wat ik altijd heb gewild. Ik heb hier twee jaar naar uitgekeken. De druk van de media hoort er bij. Ik heb geen moment spijt van mijn keuze. Toen ik kwam, hadden we een achterstand van twee punten op Fortuna en nu staan we er vier op hen voor. Zo kun je het ook bekijken.”

De kritiek die de coach krijgt op de vier nederlagen in zeven wedstrijden houdt hem niet bezig. "Ik lees geen sportkaternen en kijk geen voetbalprogramma’s”, aldus Lijnders.

Meest veilig
Hij vertrekt op een doordeweekse dag ’s morgens om zeven uur vanuit zijn woonplaats naar het NEC-stadion en is meestal pas rond een uur of acht thuis. "Het enige wat mij bezighoudt, is de ontwikkeling van mijn team. Dat gaat met vallen en opstaan. Ik blijf er van overtuigd dat mijn manier van voetballen het beste bij dit NEC past. Het doel is om snel druk te zetten op de tegenstander en niet achteruit te lopen. Dat laatste voelt als het meest veilige bij spelers, maar is het slechtste voor het team. Hoe dichter je bij je eigen doel staat, hoe groter de kans is dat je een doelpunt tegen krijgt.”

Dat NEC juist door ver vooruit te verdedigen onderuit ging tegen MVV, brengt Lijnders niet van zijn geloof. "Nee, dat had niks met de speelwijze te maken, maar met het feit dat we elkaar niet hielpen. Daar hebben we zoals gezegd een dag later over gesproken."