Tweede Kamer schaft raadgevend referendum af

Print
Tweede Kamer schaft raadgevend referendum af

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, eerder deze week tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum. Afbeelding: ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met afschaffing van het raadgevend referendum.

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunden - zoals verwacht - het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om de referendumwet in te trekken. Ook oppositiepartij SGP stemde voor.

Voor afschaffing
In de Tweede Kamer stemden 76 Kamerleden voor afschaffing van het referendum. 69 Kamerleden stemden tegen. Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. De complete oppositie - inclusief de SGP - had dit nog wel mogelijk willen maken.

In een fel debat kreeg Ollongren eerder deze week de volle laag van de oppositie. De SGP vond het juridisch niet in de haak dat het kabinet een referendum over afschaffing van het referendum blokkeert. Volgens Ollongren zorgt het raadgevend referendum voor 'verwarring', omdat het kabinet de uitkomst van een referendum naast zich neer mag leggen. 

Kleinste meerderheid
De Eerste Kamer moet zich nog over de intrekkingswet van Ollongren uitspreken. Ook daar heeft de regeringscoalitie de kleinst mogelijke meerderheid.

Op 21 maart, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen, wordt het laatste referendum in Nederland gehouden: over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Tegenstanders van afschaffing van de wet-Hillen proberen ook nog een referendum af te dwingen, maar het is de vraag of zij daarvoor genoeg steun verzamelen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →