Alarmerend tekort krantenbezorgers merkbaar aan ontbijttafel

© Harry Heuts

© Robert Muts

thumbnail:
thumbnail:

Alarmerend tekort krantenbezorgers Limburg. Afgelopen weken is in een aantal plaatsen in de provincie dagenlang geen dagblad (tijdig) door de brievenbus gegaan. Boosdoener is de uiterst krappe arbeidsmarkt.

Will Gerritsen

Op carnavalsmaandag lag er geen krant op de deurmat. Dinsdag evenmin. Nou ja, berustte abonnee Leon Schoenmakers uit Ulestraten in zijn lot, het is carnaval, dan is alles anders. Woensdag miste hij andermaal het vertrouwde geklepper van de brievenbus ’s ochtends en ook de dagen daarna.

En dan blijkt de antieke reclameslogan van de dagbladpers (jaren zestig!) bij menigeen nog brandend actueel: ‘de krant kunt u niet missen, geen dag!’ Natuurlijk is De Limburger met de tablet aan de ontbijttafel te consumeren, maar de papieren versie is bij Schoenmakers thuis favoriet. "Zoveel dagen geen krant. Ik vond het echt van de gekke, maar bedacht ook: misschien is er een probleem.”

ProbleemJa, erkennen directeur Dominic Stas en hoofdredacteur Roy op het Veld van De Limburger, er is een probleem. Een levensgroot probleem met de bezorging van de krant. Gelukkig niet overal in Limburg, maar geconcentreerd in plaatsen of stadswijken, zoals het kaartje hiernaast aangeeft. Zoals Venlo, Sittard, Beek, Maastricht. En Ulestraten dus.

Stas: "Twee bezorgklachten per duizend adressen per dag geldt als aanvaardbaar. Dan is ruim 99 procent goed bezorgd. Die foutmarge is echter gestegen naar zeven klachten per duizend: zo hoog is die nog nooit geweest.”

Schreeuwend tekort

Oorzaak volgens alle betrokkenen: een schreeuwend tekort aan krantenbezorgers. Pieter Jan Engelen van De Limburger-klantenservice schetst een beeld dat de overgebleven bezorgers daarom meerdere krantenwijken tegelijk bedienen: "Maar je lost zo het probleem alleen op korte termijn op. Valt er iemand weg, dan liggen bijvoorbeeld meteen drie wijken open. Heel erg lastig om die op te vullen.”

De bezorging van De Limburger en trouwens ook de landelijke kranten is in deze provincie in handen van TMG Distributie, die ook elders in het land actief is. Martijn Pérez van Bakel van dit bedrijf: "De stand van de economie bepaalt of we veel of weinig bezorgers kunnen werven. Zodra het slecht gaat, krijgen we veel aanmeldingen. Gaat het goed, dan stoppen er meer bezorgers dan dat er nieuwe bijkomen. Nu is het extreem, deze schaarste hebben we niet eerder meegemaakt.”

BijbaanEnkele hardnekkige problemen frustreren het vinden van nieuwe bezorgkrachten. Zoals het verschijnsel dat steeds minder jongeren trek hebben in deze bijbaan. Engelen: "Tegenwoordig is circa 70 procent 55-plusser, 30 procent is jong. Vroeger lag die verhouding halfhalf. Jongeren zoeken liever een baantje in de supermarkt waar ze acht uur achter elkaar kunnen werken. Als krantenbezorger moeten ze echter zes keer per week vroeg opstaan om een uurtje langs hun adressen te gaan.”

Toch loont volgens de kenners een krantenwijk beter dan het vakkenvullen, met verdiensten van gemiddeld zo’n 200 euro per maand, afhankelijk van de wijk. Voor ouderen levert de job echter te weinig op om van rond te komen. "Het is een klein baantje”, zegt Op het Veld. Pérez van Bakel: "Tien, twaalf uur werk per week: daar betaal je de huur niet mee. Als deze mensen ergens een vaste baan kunnen krijgen, zijn ze weg.”

Door de nukken en grillen die aan de krappe arbeidsmarkt kleven, komt er nog meer zand in het fijne raderwerk van de krantendistributie. Depothouders zijn al blij als een nieuwe bezorger op de eerste dag écht verschijnt. Engelen: "In Maastricht werd een krantenbezorger aangenomen, die echter geen fiets bleek te hebben. Er werd een fiets voor hem geregeld. De volgende ochtend kwam hij niet opdagen.”

CrisisteamDe nood is zo hoog dat De Limburger deze week een crisisteam heeft opgetuigd. Lange tijd werd gedacht dat het probleem spoedig zou zijn opgelost, maar "het ging van kwaad tot erger”, bekent Stas. De arbeidsschaarste is een uitermate taai probleem: de trukendoos lijkt vrijwel leeg. Wervingscampagnes van TMG Distributie brachten geen enkele reactie, een vette startbonus voor nieuwe bezorgers biedt evenmin soelaas. Pérez van Bakel: "We hebben achttien uitzendbureaus benaderd. Poolse bezorgers? Niemand te vinden.” Er zijn contacten gelegd met organisaties die bemiddelen in werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Intussen sleutelt het crisisteam aan oplossingen. Stas: "We gooien een groter net uit om bezorgers te werven.” Er komen nieuwe campagnes en verder roept de krant haar abonnees op mee te helpen in de zoektocht naar bezorgers, met een aanbrengpremie als beloning. Voor de ‘crisiswijken’ worden locaties gezocht waar gedupeerde abonnees hun krantje kunnen ophalen.

Stas: "Het kan een beetje helpen. Er zijn lezers die boos zijn: terecht, alle begrip. Andere abonnees reageren: vertel me maar waar ik de krant kan ophalen.”

Vrijwillige bezorger
Abonnee Leon Schoenmakers uit Ulestraten nam contact op met zijn krant en kreeg aldus inzicht in de nijpende distributienood. Verrassend: hij bood aan de krantenbezorging in zijn straat deze week voor zijn rekening te nemen, "ter overbrugging van de problemen.”

Zo haalt hij nu in de ochtend een pakketje kranten op bij de plaatselijke Boerenbond en maakt in zijn straat een rondje. De wet van Murphy liet zich helaas niet onbetuigd: twee keer werd deze week de stapel kranten uren te laat afgeleverd.

Engelen kreunt: "Zeer pijnlijk.” Hij heeft een boeket bij de familie Schoenmakers thuis laten bezorgen. Dat ging gelukkig goed.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal