Forse stijging aantal doden door griepepidemie

© ANP

De griepepidemie blijkt dodelijk voor veel hoogbejaarden. Het RIVM meldt dat de sterfte onder 75-plussers afgelopen weken sterk verhoogd is.

AD - Ton Voermans

De griep slaat dit jaar wild om zich heen. Ziekenhuizen liggen tjokvol met grieppatiënten, met name hoogbejaarden, met levensbedreigende complicaties als longontsteking. Uit de statistische gegevens van het CBS blijkt dat in heel het land de sterfte sterk is verhoogd. Alleen al in de week van 1 tot 7 februari gingen er 500 mensen meer dood dan verwacht. De sterfte is hoger in de leeftijdsgroep 55-64 jaar maar vooral sterk verhoogd onder de 75-plussers.

InfluenzavirusHet hoge sterftecijfer is goeddeels te wijten aan het influenzavirus. Het RIVM kan nu nog niet met zekerheid zeggen hoeveel sterfgevallen er door de griep zijn. "Dat kunnen we pas aan het eind van de griepepidemie. We zitten er nu nog midden in'', zegt Harald Wychgel van het RIVM. Pas als alle sterfgevallen zijn gemeld gaan de epidemiologen rekenen. Dan pas zal duidelijk zijn hoe effectief de griepprik dit jaar was. De griepgolf lijkt over het hoogtepunt heen, maar het kan nog een tot twee maanden duren voordat de epidemie voorbij is.

21 wekenHet is niet het griepvirus zelf waaraan ouderen overlijden, maar het kan wel de druppel zijn voor bejaarden met een zwak hart of longproblemen. Dan is de griep letterlijk levensgevaarlijk. Vorige winter stierven naar schatting 7.500 mensen doordat ze griep kregen. In 2014/2015 heerste de langste griepepidemie die ooit in Nederland is gemeten. Dat griepvirus eiste in de 21 weken dat die door het land raasde 8.600 extra doden. De huidige griepgolf duurt al bijna 11 weken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee