Hartenkreet VVD'er: stop financiële steun aan kerken

Print
Hartenkreet VVD'er: stop financiële steun aan kerken

De kerk in Helden. Afbeelding: Lé Giesen

Panningen - Er is een scheiding tussen kerk en staat. Moskeeën, synagogen én kerken moeten dan ook zelf hun broek ophouden.

Dat stelt fractieleider Geert Segers van de VVD in Peel en Maas. Hij vindt het een onbeschaamde brutaliteit dat parochies door de "massale uitstroom" van gelovigen hun kerken niet meer kunnen onderhouden en de rekening op het bordje van de overheid leggen.

Zodat kerkverlaters via belastinggeld alsnog bijdragen. Dat klemt des te meer, aldus Segers, "omdat de katholieke kerk tot de superrijken van de wereld behoort." Hij weet dat de parochies in Peel en Maas "geen lijntje naar Rome hebben", maar dat is niet het probleem van de gemeente, zegt hij.

Onderhoud
Segers slaakte de hartenkreet deze week tijdens de raadsvergadering. Aan de orde was het verzoek van de kerken in Meijel, Panningen en Helden om bij te dragen aan het onderhoud. Een meerderheid van de gemeenteraad is daartoe wel bereid. Benadrukt werd dat het niet om het geloof maar om het gebouw gaat. Zij willen bijdragen aan de instandhouding van cultuurhistorische en beeldbepalende gebouwen.

Segers stelde dat er geen lijst is van beeldbepalende gebouwen in de gemeente, zodat het besluit op willekeur lijkt. PvdA/GroenLinks verdedigde zijn steun voor het voorstel door te benadrukken dat het in dit geval om rijksmonumenten gaat. Fractieleider Annigje Primowees: "De Sint Pieter laat je ook niet verkrotten." Andere kerken, voegde ze toe, kunnen niet zonder meer op haar steun rekenen. Het verleidde eenmansfractie Ton Hanssen tot de opmerking: "Het lijkt wel verkiezingstijd."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →