Kopie van Océ naast wereldberoemde Vermeer in Mauritshuis

© Mauritshuis

Het wereldberoemde ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer in het Mauritshuis in Den Haag krijgt binnenkort gezelschap van een echte ‘Océ’.

Will Gerritsen

Het museum heeft het Venlose printerconcern gevraagd een kopie te maken van het portret dat de Hollandse meester tussen 1665-1667 schilderde.

Het Mauritshuis haalt de echte Vermeer vanaf maandag twee weken van zijn plaats om het meesterwerk met nieuwe onderzoekstechnieken te analyseren, meldt het Haagse museum.

Glazen atelierIn een speciaal uit glas opgetrokken atelier onderzoeken specialisten het schilderij nauwkeurig. Ze proberen antwoord te vinden op vragen als: hoe schilderde Vermeer het iconisch kunstwerk en welke materialen gebruikte hij daarvoor? Ofschoon bezoekers een blik kunnen werpen in het atelier, zal de het ‘Meisje met de Parel’ niet altijd even goed zichtbaar zijn.

Gouden ZaalOcé zorgt met zijn gepatenteerde hightech reliëfprinttechnologie voor een gedetailleerde reproductie in de Gouden Zaal, waarbij ook de textuur van het originele schilderij – penseelstreken en verflagen - zichtbaar en voelbaar wordt. "Zo kunnen bezoekers nog steeds foto’s maken”, meldt het Mauritshuis.

Océ paste dezelfde techniek al eerder toe op een Rembrandt en verschillende schilderijen van Van Gogh.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee