Kopie van Océ naast wereldberoemde Vermeer in Mauritshuis

Print
Kopie van Océ naast wereldberoemde Vermeer in Mauritshuis

Afbeelding: Mauritshuis

Het wereldberoemde ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer in het Mauritshuis in Den Haag krijgt binnenkort gezelschap van een echte ‘Océ’.

Het museum heeft het Venlose printerconcern gevraagd een kopie te maken van het portret dat de Hollandse meester tussen 1665-1667 schilderde.

Het Mauritshuis haalt de echte Vermeer vanaf maandag twee weken van zijn plaats om het meesterwerk met nieuwe onderzoekstechnieken te analyseren, meldt het Haagse museum.

Glazen atelier
In een speciaal uit glas opgetrokken atelier onderzoeken specialisten het schilderij nauwkeurig. Ze proberen antwoord te vinden  op vragen als: hoe schilderde Vermeer het iconisch kunstwerk en welke materialen gebruikte hij daarvoor? Ofschoon bezoekers een blik kunnen werpen in het atelier, zal de het ‘Meisje met de Parel’  niet altijd even goed zichtbaar zijn.

Gouden Zaal
Océ zorgt met zijn gepatenteerde hightech reliëfprinttechnologie voor een gedetailleerde reproductie in de Gouden Zaal, waarbij ook de textuur van het originele schilderij – penseelstreken en verflagen - zichtbaar en voelbaar wordt. "Zo kunnen bezoekers nog steeds foto’s maken”, meldt het Mauritshuis.

Océ paste dezelfde techniek al eerder toe op een Rembrandt en verschillende schilderijen van Van Gogh.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen