Poppodium stopt met kinderfeest met cowboys en indianen na aangifte

Print
Poppodium stopt met kinderfeest met cowboys en indianen na aangifte

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

TivoliVredenburg in Utrecht houdt geen kinderfeesten meer met het thema cowboys en indianen. Een feest in juni vorig jaar dat eenmalig het thema het Wilde Westen had heeft tot veel gedoe geleid en dat betreurt het poppodium.

"Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen", zegt directeur Frans Vreeke.

Aangifte
Actiegroep De Grauwe Eeuw, die eind vorig jaar aangifte deed tegen het muziekcentrum, neemt het TivoliVredenburg kwalijk dat het in juni onderdak bood aan een jeugdfestival waarvoor kinderen werden opgeroepen als cowboys en indianen te komen. 

Maar volgens Actiegroep De Grauwe Eeuw is dat een 'racistische stereotypering'. "Cowboys zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika", stelt de groep, die een vergelijking maakt met nazi's en Joden. Ook het dragen van een verentooi door mensen voor wie dit niet bedoeld is, kan in haar ogen niet door de beugel.

Culturen
Volgens TivoliVredenburg was het feest juist bedoeld om kinderen met verschillende soorten muziek en andere culturen in aanraking te laten komen. 

Frans Vreeke zei eerder tegen het AD 'zich niet aangesproken te voelen' door De Grauwe Eeuw. "We willen kinderen helemaal niet indoctrineren. Een thema als inclusiviteit (gelijke rechten en plichten voor iedereen, red.) in de cultuur vinden we juist heel belangrijk. In oktober vond in TivoliVredenburg een debat hierover plaats."

Sinterklaas
De Grauwe Eeuw kwam deze maand ook in het nieuws door een doodsbedreiging tegen Sinterklaas. Actievoerder Michael van Z., die in Maastricht opgroeide, schreef op Facebook: "We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Maw zonder twijfel morsdood.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →