Een kandidaat-raadslid heeft heel wat uit te leggen

Dag 6: Dubbel voor gek verklaard

Print
Wie de gemeenteraad in wil, heeft heel wat uit te leggen. Vraag maar aan Phil Boonen. Als advocaat moet hij zich al vaak verdedigen, als kandidaat-raadslid nog meer.

Phil Boonen is advocaat. Strafrechtadvocaat. Een baan die op feestjes en partijtjes steevast dezelfde vraag oproept. Niet altijd in dezelfde bewoordingen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat mensen zich afvragen hoe hij het aan zijn geweten verkoopt dat hij een moordenaar verdedigt.  Die vraag kan Boonen dromen, het antwoord ook. Hij heeft er een standaardriedeltje voor, met onder meer de component dat hij de dader verdedigt en niet de daad. En dat die dader ook recht heeft op toetsing van het machtige Openbaar Ministerie.

Bak stront
Phil Boonen is ook kandidaat-raadslid. Voor DNA, een lokale partij in Sittard-Geleen. Zijn kandidatuur roept in zijn omgeving zo mogelijk nog meer vragen op dan zijn job als advocaat. Tot grote verrassing van Boonen die het zelf niet zo heel vreemd vindt dat hij in de gemeenteraad wil. Sommigen vallen van verbazing achterover. "Je bent gek, waarom zou je dat doen? Dan ben je een idioot.” Anderen onderschrijven nog wel zijn "nobele bedoelingen” maar vragen zich weer af waarom hij vrijwillig het risico wil gaan lopen "om bij wijze van spreken een bak stront over je heen te krijgen.” En dan zijn er nog de sceptici die vermoeden dat het hem louter om het geld en de macht gaat. "Er zit weinig tussen in”,  blikt Boonen, nummer twee op de lijst, terug op de reacties. Het voelt alsof hij dubbel voor gek verklaard wordt. "Mensen kunnen niet plaatsen waarom je het doet. Als advocaat moet ik al veel uitleggen, nu nog meer.”

Toeval
De interesse voor de politiek was er altijd al. En groeiende ergernis over het gemeentelijk beleid. Uiteindelijk hielp het toeval ook een handje. Of beter gezegd een directe collega die al in de raad zat, maar stopt omdat het niet te combineren valt met haar  gezinsleven.  "Ik was er niet naar op zoek, maar ben er een beetje ingerold.” Met de bovengenoemde ‘bak stront’ zal het wel meevallen, meent Boonen. "In mijn werk kan ik morgen ook een grote fout maken. Van het afbreukrisico lig ik niet wakker. Gewoon jezelf blijven.”

Aan verkiezingsbeloften heeft Boonen een broertje dood. "Daar word ik kriebelig van. Als ik die moest geloven hadden we al vier schaatsbanen en zes zwembaden in de gemeente. Daar kan ik niets mee. Kijken wat je kunt doen en goed uitleggen waarom je iets hebt besloten. En het mag wel weer wat meer over de kapotte stoeptegel gaan in plaats van over bovenregionale zweefdingen.”  

Terug naar Wat beweegt Limburg