'Statenleden moeten zelf afwegen of ze rondvlucht maken'

Print
'Statenleden moeten zelf afwegen of ze rondvlucht maken'

Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

Het integriteitsbeleid van de provincie verbiedt het niet voor Statenleden om op kosten van Corendon een rondvlucht boven Limburg te maken.

Commissaris van de Koning Theo Bovens vindt dat de politici persoonlijk de afweging moeten maken of ze het voor zichzelf kunnen verantwoorden. 

Rondvlucht
Statenleden kregen deze week een uitnodiging van Corendon. Om de komst van de luchtvaartmaatschappij naar vliegveld MAA te vieren, is er voor politici en zakenrelaties aanstaande dinsdag een rondvlucht georganiseerd boven de provincie.

Klimaat
GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn daar op tegen. Politici zouden ‘giften’ van bedrijven van deze omvang niet mogen accepteren. Ook vinden ze het een slecht signaal als Statenleden in het licht van de klimaatproblematiek en protesterende omwonenden een ‘pleziervluchtje’ gaan maken.

Morele afweging
"Strikt juridisch mag het. Een morele afweging moeten Statenleden zelf maken", zei Bovens vrijdag in Provinciale Staten. "Beïnvloedt dit mijn onafhankelijkheid, is daarbij de cruciale vraag. Als het antwoord ‘nee’ is, dan is er ook in morele zin geen bezwaar tegen meevliegen." 

Zelf zal Bovens dinsdag niet deelnemen. "Voor mij zelf lag de vlucht minder voor de hand. Ik heb geadviseerd om schoolkinderen of mensen die deelnemen aan programma’s als Make a Wish uit te nodigen. Ik heb op dat moment ook een hele andere afspraak. Tenzij ik via een parachutesprong het vliegtuig voortijdig verlaat boven Maastricht-Oost kan ik onmogelijk aanwezig zijn."

Represenatieve taken
Gedeputeerde Twan Beurskens (Economie) vliegt wel mee. "Of het nu om de opening van een school of een theater gaat: dit soort representatieve taken horen nu eenmaal bij de functie van gedeputeerde. Als er een ondernemer is die miljoenen investeert, zal ik alleen al uit respect altijd daar naartoe gaan."

Alleen de SP was net als GroenLinks en Partij voor de Dieren ook kritisch. Andere partijen vonden het juist een discussie van niks die de linkse partijen hebben aangezwengeld. Verschillende Statenleden hebben zich inmiddels aangemeld voor de trip.   

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →