Leon herkent in gemangeld aspirant-politicus ineens 'die Paul'

© De Limburger/Stefan Koopmans

COLUMN - Op het Journaal hoorde ik nieuws over een Limburgse gemeenteraadskandidaat die minister Ollongren zou hebben bedreigd.

Leon Verdonschot

Een dag later zag ik er berichten over langskomen op Twitter. Er stonden foto’s bij van de aspirant-politicus uit Maastricht. Ik keek naar de foto’s van die man met zijn petje en dikke schakelketting. En toen herkende ik Paul Berben opeens.

Een paar jaar geleden tourde ik met Rowwen Hèze het land door. Ik deed mee aan hun theatershow Koper. De band speelde hun nummers, ik vertelde verhalen. In iedere stad zocht ik voor het nummer IJzeren Thijs een lokale hardrocker of metalhead. In Eindhoven waren dat de bandleden van Rompeprop. Ze lieten Jack Poels op het podium grunten, en wisten na de show de volledige koelkast leeg te drinken. De bandleden van Rowwen Hèze waren tegelijk sprakeloos en vol ontzag: dat was nog nooit iemand gelukt. Zelfs hen zelf niet.

Toen we in het Theater aan het Vrijthof speelden, werd ik door verschillende mensen gewezen op een metalkenner uit Maastricht: Paul. Voor IJzeren Thijs vroeg ik hem het podium op. Hij stal de show. Niet alleen wist hij veel van muziek, hij wist werkelijk alles van Maastricht. Zijn liefde voor de stad droop van ieder verhaal af. Het was bijna jammer dat we zelf nog een hele show hadden te brengen.

En nu was die Paul dus even landelijk nieuws. Hij had na het debat over het referendum gezegd dat Ollongren wat hem betreft ‘mag hangen aan de hoogste boom’.

Ik kwam op Twitter allemaal mensen tegen die met wie ik het vaak eens ben, die het een schande vonden. Geregeld kwamen foto’s van Paul langs, en werd zijn uiterlijk belachelijk gemaakt. Paul Berben heeft niet de uitstraling van de gemiddelde politicus. Ik had kennelijk het besluit gemist dat de uitstraling van de gemiddelde politicus een aanbeveling is. Berben ziet er volks uit. Op mijn twitter-tijdlijn heette dat: 'Een Tokkie'. Te midden van alle hoog oplopende tegenstellingen in dit land dient die nooit onderschat te worden: de minachting van intellectuelen voor volkse mensen.

Ik keek op Berbens Facebook. Veel verwijzingen naar en screenshot van de site ‘spreekwoorden-gezegden.nl’, en steeds de betekenis van die uitdrukking tussen ‘op de hoogte stellen’ en ‘niet hoog timmeren’: ‘Iemand aan de hoogste boom opknopen/ophangen’: ‘De waarheid boven tafel krijgen.’

Berben had in de pers ook gezegd dat hij deze uitdrukking had gebruikt vanwege die betekenis. Op Twitter geloofde niemand dat. Op Berbens Facebook de meeste mensen wel. Op het voornamelijk Randstedelijke Twitter las ik sneren naar Limburg, op Berbens Facebook enkele uithalen naar ‘de media’ en een onderliggende afkeer van de Randstad. Nooit zullen die twee samen komen.

Alleen daarom was touren met Rowwen Hèze zo bijzonder. Als Jack Poels zijn nummer inzette, vielen al deze tegenstellingen weg. In Maastricht, in Venray, in Groningen, in Amsterdam. Waar dan ook. Wanneer Jack zong, was er alleen muziek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee