Video: berberaapje Chipper van huisdier naar GaiaZOO

Print
Kerkrade - GaiaZOO heeft een nieuwe bewoner met een bijzondere levensloop. Het is het berberaapje Chipper, dat deze week vanuit België in de Kerkraadse dierentuin arriveerde.

Chipper, een á twee jaar oud, kwam via de illegale handel vanuit Noord-Afrika in België terecht en werd daar verhandeld als huisdier. Hij is door de politie in een huis in Namen aangetroffen en in beslag genomen.

Quarantaine
Het diertje werd vervolgens drie maanden in quarantaine gezet in natuurhulpcentrum Opglabeek. In die tijd werd gezocht naar een nieuw onderkomen voor Chipper. Uitzetten in het wild is immers geen optie, omdat berberapen erg sociale dieren zijn. De oplossing werd gevonden bij GaiaZOO, dat sinds ruim een jaar een groep van veertien berberapen heeft.

Wennen
Chipper zit nog even in een apart verblijf om te wennen en heeft inmiddels wel via het hekwerk al contact gelegd met zijn soortgenoten die naast hem huizen. Als de kennismaking ook de komende dagen goed uitpakt, dan worden een of twee apen uit de groep bij Chipper gezet. Als ook dat niet tot problemen leidt, dan krijgt Chipper een eigen plekje bij de veertien andere apen.

Fokprogramma
Op termijn krijgt de ‘Belgische’ aap overigens een prominente rol bij GaiaZOO. Hij moet gaan zorgen voor het nageslacht van de groep, die voornamelijk uit vrouwtjes bestaat. Daarmee draagt Chipper bij aan het Europees fokprogramma voor berberapen, waarvan de Kerkraadse dierentuin de voortrekker is. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →