Staatssecretaris op de bres voor Limburgse internetapotheken

Print
Staatssecretaris op de bres voor Limburgse internetapotheken

DocMorris in Heerlen. Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken en Klimaat) zal de beoogde Duitse regering aanspreken op haar voorgenomen verbod op de postorderhandel van receptmedicijnen.

Die is volgens de bewindsvrouw in strijd met het vrije verkeer van goederen in de EU en ook met de Europese richtlijnen voor internethandel.

DocMorris
De pillenban zou de in Limburg gevestigde online-apotheken DocMorris en Shop Apotheke zwaar treffen. Zij bedienen vanuit respectievelijk Heerlen en Venlo met name de Duitse markt. Beide bedrijven zijn samen goed voor ongeveer 1100 banen en draaiden in 2016 een omzet van 350 miljoen euro.

Met name DocMorris zou het zwaar te verduren krijgen bij  het verbod dat de partijen CDU/CSU en SPD in hun regeerakkoord hebben afgesproken: 70 procent van zijn omzet komt uit de verkoop van medicijnen aan Duitse klanten waarvoor een recept is vereist.

Onderbouwen
Mona Keijzer reageert met haar standpunt op vragen van Tweede Kamerlid Hayke Veldman (VVD). Ze stelt zich echter nog terughoudend op, omdat het nog steeds onzeker is of de nieuwe Bondsregering daadwerkelijk zal aantreden. "Maar bij een eerste blik op het plan vraag je je af of zit zomaar kan. Je zult dit verbod als EU- lidstaat ongelooflijk goed moeten onderbouwen." De Nederlandse regering zal haar kritiek aankaarten bij de Europese Commissie zodra Duitsland zijn plan daar indient.

Volgens Keijzer is er al contact geweest met Duitsland, "waarbij we vragen hebben gesteld".

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →