Nieuwe Limburgse popband lanceert eigen bier

De nieuwe Limburgse ska-band: Maikel Duijzings (drums), Frank Theunis (trompet), Roy Konings (Bas), Theo Lucas (toetsen), Frank op den Kamp (sax), Kay Gijzen (gitaar), Mark Mraz (trombone), Ton Meisen (zang), Danny Martens (gitaar/zang), Max Schreuder. Ni

De nieuwe Limburgse ska-band: Maikel Duijzings (drums), Frank Theunis (trompet), Roy Konings (Bas), Theo Lucas (toetsen), Frank op den Kamp (sax), Kay Gijzen (gitaar), Mark Mraz (trombone), Ton Meisen (zang), Danny Martens (gitaar/zang), Max Schreuder. Ni© Ermindo Armino

Een nieuw fenomeen in de Limburgse popscene. Ska-band SKArtacus brengt zijn eigen, gelijknamige biermerk op de markt.

Laurens Schellen

Eindelijk weer eens wat reuring in het Limburgse popwereldje. Ditmaal niet enkel in muzikaal opzicht. Om met dat laatste toch maar te beginnen: een nieuw popgezelschap is opgestaan, zwaar bezet nog wel. SKArtacus is de naam, vernoemd naar het genre (ska) waarvan ze zich bedient.

De elf muzikanten zijn gepokt en gemazeld in de ‘bronsgroene’ popscene en afkomstig uit bands als de Janse Bagge Bend, WW Band en Juicy Lucy. Voorman en oprichter van de groep is zanger en trombonist Ton Meisen, vooral bekend als blikvanger van Janse Bagge. De 57-jarige Sittardenaar zegt hoge verwachtingen te koesteren van SKArtacus.

Première
De concertpremière staat gepland voor eind april, de eerste boekingen zijn al binnen. "Om misverstanden meteen maar te voorkomen: het wordt geen zooitje zoals de WW-band. SKArtacus staat voor professioneel, strak in het pak en het dak eraf. Plechtig beloofd", grijnst Meisen. Maar er vallen over het bonte gezelschap nog meer wetenswaardigheden te melden, ook uit de categorie ‘opmerkelijk’. SKArtacus krijgt zijn eigen, gelijknamige biermerk en gaat dat bovendien zelf promoten en verkopen tijdens en na optredens. Het Sittardse ska-bier is binnenkort al verkrijgbaar in fusten en flessen, later ook in blikjes. 


Amerika 
Meisen en kornuiten zeggen geïnspireerd te zijn door verwante bands in Engeland en Amerika. "Ska, speciaalbieren en ambachtelijke brouwerijen vormen daar een beproefde combinatie. Groepen zijn er vaak gelieerd aan exclusieve biertjes en brouwerijen sponsoren acts. Dat concept kan ons als bierliefhebbers uiteraard wel bekoren."

Het SKArtacus-gerstenat wordt nu ambachtelijk gebrouwen in de Sittardse stadsbrouwerij Ambrass. "Over een maandje kunnen we voor het eerst proeven. Het wordt een fruitig biertje, makkelijk drinkbaar, dat was een eis", zegt directeur Max Schreuder. De flesetiketten zijn al ontworpen. Logischerwijs in zwart en wit, de geijkte ska-kleuren.

SleutelfiguurDat het rap kan gaan in het ska-wereldje werd afgelopen week meteen al duidelijk. Gitarist Danny Martens kreeg in alle vroegte een telefoontje van de zoon van wijlen Prince Buster. De Jamaicaan (1938-2016) wordt mondiaal tot een van de sleutelfiguren van de ska gerekend. Waarom Buster-junior belde? "Hij vroeg of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Man, hoe vet is dat?"

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee