Weer stukjes historie boven water van voormalig fort

Print
Weer stukjes historie boven water van voormalig fort

De ronde resten van de poterne (een poortdeur in een fortmuur) op het voormalig kazerneterrein in Blerick. Afbeelding: Gemeente Venlo

Archoleogisch onderzoek heeft weer stukjes historie van het Fort Sint Michiel in Blerick boven water gebracht. Een poterne, een oude put en een mortierbom uit 1702 herinneren aan vervlogen tijden

Het archeologisch onderzoek op het voormalige kazerneterrein in Blerick heeft andermaal stukjes historie van het oude For Sint Michiel blootgelegd.

Kantinegebouw
Na de sloop van een voormalig kantinegebouw van de Frederik Hendrik Kazerne kwamen de resten van een zogeheten poterne uit circa 1800 aan de oppervlakte. Een poterne is een gemetselde poortdeur in een fortmuur. Al eerder werden twee poternes blootgelegd.

Onder de kantine zijn funderingsresten uit de achttiende eeuw door het gespecialiseerde bureau BAAC gevonden, net als aardewerk. Dit is waarschijnlijk van Franse militairen die in 1701- 1702 in het fort gelegerd waren. Een klein beeld van een officier herinnert ook aan die tijd.

Mortierbom
Opvallend was verder de vondst van een grote mortierbom waarin nog buskruit zat. Die stamt waarschijnlijk nog uit de tijd dat het fort werd belegerd en beschoten, in 1646 en 1702.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje