BMW verliest zijn onschuld: nu ook verdacht van sjoemelen

© AD

BMW gold bij het dieselschandaal altijd als het schoonste jongetje van de klas. Tot nu. De fabrikant roept modellen met een dieselmotor uit de 5 en 7 Serie terug voor een update nadat onregelmatigheden zijn aangetroffen in de software.

Erik Kouwenhoven

Het gaat hierbij om 11.700 auto’s uit de BMW 5 en 7 Serie, die zijn gebouwd tussen 2012 en 2017. De update komt volgens het toonaangevende Duitse opinieblad Der Spiegel nadat het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) onregelmatigheden heeft vastgesteld.

BMW zei vervolgens plotseling dat het net van plan was om een terugroepactie door te voeren bij deze modellen. Die wordt inderdaad binnenkort doorgevoerd, aldus Der Spiegel.

Pikant De affaire werd aangezwengeld door opinieblad Focus. De verdachtmaking dat ook BMW motoren heeft voorzien van illegale software, is pikant. Immers, de fabrikant uit Beieren heeft altijd geroepen dat zij niet had gesjoemeld. Kortgeleden werden ze zelfs nog vrijgesteld van verder onderzoek. Maar nu heeft de KDA vermoedelijk toch weer beet.

Volgens BMW hebben ze bij updates per ongeluk software van de X5 en X6 in de verkeerde motoren gestopt. BMW zegt dat ze daarover zelf de KBA hebben geïnformeerd. Volgens Der Spiegel – die een medewerker van de KBA citeert – kwam dit alles echter aan het licht na een praktijktest door de KBA.

NOx-uitstoot Met de verkeerde software verslechterde de NOx-uitstoot met 15 tot 20 procent. De softwareverandering gebeurde al in 2014, dus ruim voor het uitbreken van de sjoemelsoftware-affaire. Wat voor BMW spreekt is dat de software dus naar verluidt pas vlak voor het einde van deze modelseries werd veranderd – en niet zoals bij anderen om een auto met betere verbruikswaarden toegelaten te krijgen tot de weg.

Volgens speculaties zou het kunnen dat als er wel opzet in het spel is, dit werd gedaan om de roetafzetting in de motoren te verminderen, waardoor de motorcomponenten langer zouden meegaan.

Modellen Het gaat bij de getroffen motoren om de volgende modellen:

BMW M550d xDrive sedan (in productie van 03/2012-10/2016)

BMW M550d xDrive Touring (in productie van 03/2012-02/2017)

BMW 750d xDrive (in productie van 07/2012-06/2015)

BMW 750Ld xDrive (in productie van 07/2012-06/2015)

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee